„Ewa gotuje”: Paprykarz z karpiaPolsat

Jak zrobić domowy paprykarz? Wachowicz zdradza prosty sposób

Domowy paprykarz z karpia to świetny sposób na przygotowanie ryby w nowoczesny sposób. Idealnie sprawdzi się jako pasta na kanapki.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki na paprykarz z karpia

  • 2 filety z karpia
  • 400 g ryżu
  • 4 cebule
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • masło klarowane
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Paprykarz z karpia. Przygotowanie

  1. Olej wlać do garnka. Gdy się rozgrzeje wsypać ryż. 
  2. Smażyć aż ziarenka się zeszklą. Wlać wodę (dwa palce ponad ryż). Posolić. Przykryć i ugotować. 
  3. Filety naciąć w kratkę. 
  4. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim rybę - z obu stron. 
  5. Następnie podzielić na mniejsze kawałki i zemleć w maszynce do mielenia mięsa. 
  6. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. 
  7. Wsypać paprykę oraz pieprz ziołowy i podgrzewać przez chwilę. 
  8. Wlać przecier pomidorowy. Podsmażyć i przełożyć do ugotowanego ryżu. 
  9. Dodać zmielonego karpia. Doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać.

Podawać na ciepło lub na zimno - jako pastę do kanapek.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News