Jak zrobić domowy paprykarz? Wachowicz zdradza prosty sposób
Domowy paprykarz z karpia to świetny sposób na przygotowanie ryby w nowoczesny sposób. Idealnie sprawdzi się jako pasta na kanapki.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na paprykarz z karpia
- 2 filety z karpia
- 400 g ryżu
- 4 cebule
- 1 łyżka oleju ryżowego
- masło klarowane
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 400 ml przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
Paprykarz z karpia. Przygotowanie
- Olej wlać do garnka. Gdy się rozgrzeje wsypać ryż.
- Smażyć aż ziarenka się zeszklą. Wlać wodę (dwa palce ponad ryż). Posolić. Przykryć i ugotować.
- Filety naciąć w kratkę.
- Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim rybę - z obu stron.
- Następnie podzielić na mniejsze kawałki i zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
- Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
- Wsypać paprykę oraz pieprz ziołowy i podgrzewać przez chwilę.
- Wlać przecier pomidorowy. Podsmażyć i przełożyć do ugotowanego ryżu.
- Dodać zmielonego karpia. Doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać.
Podawać na ciepło lub na zimno - jako pastę do kanapek.
Polecamy również:
