Jak zrobić idealną pastę z makreli do pieczywa? Oto sprawdzony przepis

Jak zrobić smaczne i pożywne smarowidło do pieczywa? Wśród wielu dostępnych wariantów hitem jest pasta z makreli. Przygotujesz ją bez najmniejszych problemów, a potrzebnych będzie jedynie kilka łatwo dostępnych produktów. Jak przygotować idealną pastę z makreli?

Aby zrobić sycącą pastę kanapkową, wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników
Aby zrobić sycącą pastę kanapkową, wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść pastę z makreli?

Pasta z wędzonej makreli jest nie tylko zdrowa i pożywna, ale również sycąca. Warto ją jeść z kilku powodów:

  • Jest doskonałym źródłem białka
  • Zawiera bogactwo witamin: A, B, E, D
  • Zawiera cynk, selen
  • Jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega-3
  • Wspiera układ immunologiczny oraz dba o mikroflorę jelitową
  • Świetnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy
  • Wspiera układ nerwowy

Ponadto pasta z makreli ma niewiele kalorii i będzie doskonałą, zdrowszą alternatywą dla masła. Jak ją zrobić i czym doprawić, aby była doskonała w smaku?

Jak zrobić pastę z makreli? Przepis krok po kroku

Aby zrobić pastę z makreli do pieczywa, wystarczy tylko kilka składników. Oczywiście najważniejszy z nich to świeża, dobrej jakości wędzona makrela. W połączeniu z kilkoma równie zdrowymi dodatkami będzie doskonałym pomysłem na pożywne śniadanie i dietetyczną kolację. Aby ją przygotować, potrzebne będą:

  • wędzona makrelajajka 
  • ugotowane na twardo - 4 szt.
  • ogórki kiszone - 3-4 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • szczypiorek
  • majonez lub jogurt grecki
  • musztarda
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jajka obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
  2. Ogórki kiszone i cebulę pokrój w drobną kostkę.
  3. Makrelę obierz z ości i przełóż do miski. Dodaj jajka, ogórki, cebulę i szczypiorek. Wymieszaj.
  4. Dodaj majonez lub jogurt grecki, a także odrobinę musztardy. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie raz jeszcze dokładnie wymieszaj.
  5. Miskę przykryj folią spożywczą i odłóż do lodówki na 20-30 minut.
  6. Pastę z makreli podawaj z pieczywem.
Magdalena Lamparska o karierze w USA. Alicja Resich "Zbliżenia" INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas