Jak zrobić pyszne i chrupiące korniszony na słodko? Genialne przepisy od internautów
Sezon na kiszenie i konserwowanie ogórków w pełni. Poza tradycyjnymi, ostatnimi czasy popularność zyskują również te posłodzone. Jak zrobić pyszne korniszony słodko-kwaśne? Oto sprawdzone przepisu prosto od kulinarnych ekspertów.
Zobacz również:
Korniszony na słodko. Do czego można je wykorzystać?
Ogórki konserwowe na słodko to doskonała przekąska, która idealnie sprawdzi się zimą. Są chrupiące, mają ciekawy smak i będą idealnym urozmaiceniem obiadów, sałatek i kanapek. Od popularnych, tradycyjnych korniszonów w zalewie octowej różnią się jednym drobiazgiem, który nadaje im słodkawy smak. Jak przygotować doskonałe ogórki konserwowe na słodko?
W zasadzie wszystkie przepisy krążące w sieci są do siebie bardzo podobne. Mimo to każdy przyrządza je na swój sprawdzony sposób. Jesteście ciekawi, jak najczęściej Polacy przygotowują słodkie korniszony? Na jednej z grup w mediach społecznościowych dotyczących wskazówek i porad ogrodowych, pewna internautka zadała pytanie odnośnie przepisu na tę popularną przekąskę.
Przepisy na słodkawe korniszony krok po kroku
Proszę o dokładny przepis na pyszne korniszony, bardziej słodkie niż octowe.
Pod postem w niedługim czasie posypało się mnóstwo odpowiedzi. Oto co piszą internauci.
- Mam przepis na dobre słodko-kwaśne ogórki. Zalewa: litr wody, szklanka octu, szklanka cukru, 1 łyżka soli, przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie i gorczyca.
- 6 szklanek, wody, 1 szklanka octu, 1.5 szklanka cukru, łyżka soli i zagotować. Do słoika ziele angielskie, liść laurowy, mała cebulka, parę pasków papryki, parę plasterków marchewki, zielony koperek, ogórki. Słoiki zakręcamy i gotuje 5 min, żeby nie były za miękkie
- Ja mam przepis do ogórków, szparagów, grzybków. 5 szklanek wody, 1 niepełna szklanka octu, 5-6 łyżek cukru, łyżka soli i przyprawy - liść laurowy , ziele angielskie, pieprz, gorczyca. Robię od lat, jest rewelacyjny - pisali internauci w komentarzach.
Jak widać, mimo że przepisy na korniszony są do siebie podobnie, każdy modyfikuje je i wykonuje na swój sposób. Niektórzy preferują bardziej słodkie przetwory, inni wprost przeciwnie. Warto więc metodą prób i błędów zakonserwować korniszony - kilka słoików bardziej słodkich, kilka intensywniej octowych. W ten sposób sprawdzisz, które najbardziej odpowiadają twoim kubkom smakowym.
Sprawdź też: Rosół po śląsku. Jeden składnik zmienia smak