Japończycy zajadają się tymi kluskami. Na słodko oczarują każdego łasucha

Co można przygotować z mąki ryżowej? Na pewno wiele przepysznych dań, ale kiedy mamy akurat ochotę na coś słodkiego, to dango może być strzałem w dziesiątkę. Bezglutenowe kuleczki z kilku składników nie tylko rozpływają się w ustach, ale mogą nam słodko urozmaicić dzień. Nie potrzeba wybitnych umiejętności, aby przygotować dango, ale warto się postarać, aby oczarować domowników i gości.

Kuleczki dango to łatwy sposób na zdrowy deser
Kuleczki dango to łatwy sposób na zdrowy deser123RF/PICSEL

Czym jest dango?

Dango to nic innego, jak małe okrągłe i słodkie kluseczki przygotowane z mąki ryżowej i odrobiny wody. Co prawda, warto mieć do nich specjalną mąkę, ale jeśli jej brak, to zwykła mąka ryżowa również się do tego deseru nadaje, ale trzeba dodać nieco więcej wody. Ciasto na dango musi mieć zwartą konsystencję i nie może pod koniec przygotowywania kleić się do rąk: to znak, że wszystko wykonaliśmy prawidłowo. Japoński deser przed podaniem trzeba tylko ugotować: czasami może to trwać nawet kilkanaście minut, ale kiedy słodkie kuleczki wypływają na wierzch, możemy mieć pewność, że są już gotowe.

Do przygotowania dango potrzebna jest również pulpa wiśniowa. Aby ją uzyskać, konieczne są mrożone owoce: wystarczy je rozmrozić i zmiksować na gładką masę. Aby otrzymać zielone ciasto na dango, możemy skorzystać z liści bazylii lub szpinaku, które również miksujemy, jednak gdy mamy pod ręką matchę, to możemy z niej także skorzystać.

Skoro wiemy już wszystko na temat japońskiego deseru, trzeba przekonać się, jak zrobić dango według przepisu Ewy Wachowicz.

"Ewa gotuje": Dango - japońskie kulki ryżowePolsat

Składniki na dango

Ewa Wachowicz pokazuje krok po kroku, jak zrobić dango
Ewa Wachowicz pokazuje krok po kroku, jak zrobić dangoPolsat

Białe:

  • 1 szklanka  mąki ryżowej do dango, 
  • 2 łyżki cukru pudru sok z limonki,
  • 0,5 szklanki wody. 

Wiśniowe:

  • 1 szklanka mąki ryżowej do dango, 
  • 1 szklanka pulpy wiśniowej,
  • 2 łyżki cukru pudru. 

Zielone: 

  • 1 szklanka mąki ryżowej do dango, 
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 0,5 szklanki herbaty matcha, 
  • sok z limonki.

Do podania: mus z mango

Jak zrobić dango z przepisy Ewy Wachowicz?

Dango wiśniowe:

  1. Mąkę wsypać do miski.
  2. Dodać pulpę wiśniową  
  3. Posłodzić cukrem pudrem. 
  4. Wymieszać. 
  5. Gdy zgęstnieje uformować kulki.

Dango zielone: 

  1. Mąkę posłodzić. 
  2. Dodać przestudzoną, mocną herbatę matcha i sok z limonki. 
  3. Wymieszać i ulepić kulki. 

Dango białe: 

  1. Mąkę posłodzić.
  2. Dodać sok z limonki i wodę.
  3. Wymieszać i ulepić kulki.
  4. Ugotować partiami w osolonym wrzątku (w razie potrzeby wymienić wodę). 
  5. Wyłowić, zahartować zimną wodą, odcedzić i nabić na patyczki do szaszłyków (po 3 kulki).
  6. Podawać z musem z mango.