Japończycy zajadają się tymi kluskami. Na słodko oczarują każdego łasucha

Kuleczki dango to łatwy sposób na zdrowy deser
Kuleczki dango to łatwy sposób na zdrowy deser123RF/PICSEL

Czym jest dango? 

"Ewa gotuje": Dango - japońskie kulki ryżowePolsat

Składniki na dango

Ewa Wachowicz pokazuje krok po kroku, jak zrobić dango
Ewa Wachowicz pokazuje krok po kroku, jak zrobić dangoPolsat
  • 1 szklanka  mąki ryżowej do dango, 
  • 2 łyżki cukru pudru sok z limonki,
  • 0,5 szklanki wody. 
  • 1 szklanka mąki ryżowej do dango, 
  • 1 szklanka pulpy wiśniowej,
  • 2 łyżki cukru pudru. 
  • 1 szklanka mąki ryżowej do dango, 
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 0,5 szklanki herbaty matcha, 
  • sok z limonki.

Jak zrobić dango z przepisy Ewy Wachowicz?

  1. Mąkę wsypać do miski.
  2. Dodać pulpę wiśniową  
  3. Posłodzić cukrem pudrem. 
  4. Wymieszać. 
  5. Gdy zgęstnieje uformować kulki.
  1. Mąkę posłodzić. 
  2. Dodać przestudzoną, mocną herbatę matcha i sok z limonki. 
  3. Wymieszać i ulepić kulki. 
  1. Mąkę posłodzić.
  2. Dodać sok z limonki i wodę.
  3. Wymieszać i ulepić kulki.
  4. Ugotować partiami w osolonym wrzątku (w razie potrzeby wymienić wodę). 
  5. Wyłowić, zahartować zimną wodą, odcedzić i nabić na patyczki do szaszłyków (po 3 kulki).
  6. Podawać z musem z mango.