Jednogarnkowy obiad na Wszystkich Świętych. Sycący, aromatyczny i rozgrzewający
Co podać domownikom oraz gościom 1 listopada po wizycie na cmentarzu? Idealnie sprawdzi się sycące, treściwe danie, z dodatkiem mięsa, warzyw oraz aromatycznych przypraw. Przygotowane dzień wcześniej, podane z chrupiącym pieczywem będzie smakować doskonale. Na Wszystkich Świętych proponujemy więc strogonow, za którym przepada większość osób.
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Obiad na Wszystkich Świętych nie musi być wykwintny czy skomplikowany. W jesienne dni najlepiej smakują treściwe, tradycyjne polskie zupy, gulasze oraz potrawki. Strzałem w dziesiątkę na 1 listopada będzie więc np. aromatyczny strogonow. Jest to danie jednogarnkowe, które najlepiej przygotować kilka godzin, a nawet dzień wcześniej - wówczas jego smak będzie jeszcze lepszy. Przepis jest bardzo prosty, więc bez problemu wykonają go nawet osoby nie mające wprawy w gotowaniu. Ważne, aby zaopatrzyć się w dobrej jakości, świeże produkty - szczególnie mowa o mięsie. Jak przygotować wyśmienity strogonow? Przedstawiamy przepis krok po kroku.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, pokrój w cienkie paski, przełóż do miski i lekko obtocz w mące, słodkiej i ostrej papryce.
- W garnku zagotuj bulion.
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i obsmaż krótko mięso - musi się zrumienić z zewnątrz.
- Następnie przełóż mięso do bulionu, razem z tłuszczem. Gotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika ok. 20 minut.
- Na patelni ponownie rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę, pieczarki oraz czerwoną paprykę. Smaż przez 7-10 minut, następnie całość przełóż do garnka.
Zobacz też: Strogonow na cztery sposoby