Jednogarnkowy obiad na Wszystkich Świętych. Sycący, aromatyczny i rozgrzewający

Strogonow to aromatyczne i sycące danie, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym
Strogonow to aromatyczne i sycące danie, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g polędwicy wołowej,
  • 500 ml bulionu mięsnego (drobiowego lub wołowego),
  • 300 g pieczarek,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 duże cebule,
  • 120 ml przecieru pomidorowego (typu passata) lub pomidorów z puszki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • Pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku
  1. Mięso umyj, pokrój w cienkie paski, przełóż do miski i lekko obtocz w mące, słodkiej i ostrej papryce.
  2. W garnku zagotuj bulion.
  3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i obsmaż krótko mięso - musi się zrumienić z zewnątrz.
  4. Następnie przełóż mięso do bulionu, razem z tłuszczem. Gotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika ok. 20 minut.
  5. Na patelni ponownie rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę, pieczarki oraz czerwoną paprykę. Smaż przez 7-10 minut, następnie całość przełóż do garnka.
  6. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Całość gotuj jeszcze ok. 10-15 minut. Strogonow podawaj z chlebem.
Pikantna zupa na oleju rzepakowym z mięsem
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?