Jednogarnkowy obiad na Wszystkich Świętych. Sycący, aromatyczny i rozgrzewający
Co podać domownikom oraz gościom 1 listopada po wizycie na cmentarzu? Idealnie sprawdzi się sycące, treściwe danie, z dodatkiem mięsa, warzyw oraz aromatycznych przypraw. Przygotowane dzień wcześniej, podane z chrupiącym pieczywem będzie smakować doskonale. Na Wszystkich Świętych proponujemy więc strogonow, za którym przepada większość osób.

Zobacz również:
- Rarytas na wielkanocny stół. Są zdrowsze i smaczniejsze od tradycyjnych jajek
- Świat oszalał na punkcie tych deserów. Szampańskie kulki i gofry rogalikowe
- Mąka żurkowa ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zrobisz nie tylko zakwas
- Jak długo można przechowywać jajka w lodówce? Zaskakujące różnice między Polską a zagranicą
Obiad na Wszystkich Świętych nie musi być wykwintny czy skomplikowany. W jesienne dni najlepiej smakują treściwe, tradycyjne polskie zupy, gulasze oraz potrawki. Strzałem w dziesiątkę na 1 listopada będzie więc np. aromatyczny strogonow. Jest to danie jednogarnkowe, które najlepiej przygotować kilka godzin, a nawet dzień wcześniej - wówczas jego smak będzie jeszcze lepszy. Przepis jest bardzo prosty, więc bez problemu wykonają go nawet osoby nie mające wprawy w gotowaniu. Ważne, aby zaopatrzyć się w dobrej jakości, świeże produkty - szczególnie mowa o mięsie. Jak przygotować wyśmienity strogonow? Przedstawiamy przepis krok po kroku.
Składniki
- 500 g polędwicy wołowej,
- 500 ml bulionu mięsnego (drobiowego lub wołowego),
- 300 g pieczarek,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 duże cebule,
- 120 ml przecieru pomidorowego (typu passata) lub pomidorów z puszki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 czerwona papryka,
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- Pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, pokrój w cienkie paski, przełóż do miski i lekko obtocz w mące, słodkiej i ostrej papryce.
- W garnku zagotuj bulion.
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i obsmaż krótko mięso - musi się zrumienić z zewnątrz.
- Następnie przełóż mięso do bulionu, razem z tłuszczem. Gotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika ok. 20 minut.
- Na patelni ponownie rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę, pieczarki oraz czerwoną paprykę. Smaż przez 7-10 minut, następnie całość przełóż do garnka.
- Na koniec dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Całość gotuj jeszcze ok. 10-15 minut. Strogonow podawaj z chlebem.
Zobacz też: Strogonow na cztery sposoby