Jednogarnkowy obiad na Wszystkich Świętych. Sycący, aromatyczny i rozgrzewający

Co podać domownikom oraz gościom 1 listopada po wizycie na cmentarzu? Idealnie sprawdzi się sycące, treściwe danie, z dodatkiem mięsa, warzyw oraz aromatycznych przypraw. Przygotowane dzień wcześniej, podane z chrupiącym pieczywem będzie smakować doskonale. Na Wszystkich Świętych proponujemy więc strogonow, za którym przepada większość osób.

Strogonow to aromatyczne i sycące danie, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym
Strogonow to aromatyczne i sycące danie, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym123RF/PICSEL

Obiad na Wszystkich Świętych nie musi być wykwintny czy skomplikowany. W jesienne dni najlepiej smakują treściwe, tradycyjne polskie zupy, gulasze oraz potrawki. Strzałem w dziesiątkę na 1 listopada będzie więc np. aromatyczny strogonow. Jest to danie jednogarnkowe, które najlepiej przygotować kilka godzin, a nawet dzień wcześniej - wówczas jego smak będzie jeszcze lepszy. Przepis jest bardzo prosty, więc bez problemu wykonają go nawet osoby nie mające wprawy w gotowaniu. Ważne, aby zaopatrzyć się w dobrej jakości, świeże produkty - szczególnie mowa o mięsie. Jak przygotować wyśmienity strogonow? Przedstawiamy przepis krok po kroku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, pokrój w cienkie paski, przełóż do miski i lekko obtocz w mące, słodkiej i ostrej papryce.
  2. W garnku zagotuj bulion.
  3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i obsmaż krótko mięso - musi się zrumienić z zewnątrz.
  4. Następnie przełóż mięso do bulionu, razem z tłuszczem. Gotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika ok. 20 minut.
  5. Na patelni ponownie rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę, pieczarki oraz czerwoną paprykę. Smaż przez 7-10 minut, następnie całość przełóż do garnka.

  • Na koniec dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Całość gotuj jeszcze ok. 10-15 minut. Strogonow podawaj z chlebem.
  • Pikantna zupa na oleju rzepakowym z mięsem
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas