Jedz i chudnij. Zupy, które pomogą zrzucić boczki i wałeczki
Oprac.: Katarzyna Adamczak
Do zagadnienia zup na diecie można znaleźć dwa podejścia: jedni uważają, że powinny być przede wszystkim lekkostrawne, inni są zdania, że wystarczy zamienić śmietanę na jogurt naturalny. Może jednak warto pójść odrobinę dalej i zamiast martwić się, że po zupie przytyjemy, przygotować ją w taki sposób by wspierała odchudzanie?
Zupa, która syci, ale nie tuczy
Zupa, która wspiera odchudzanie? Powinna być przede wszystkim sycąca, dzięki temu, że danie zapewnia uczucie sytości, nie mamy ochoty podjadać między posiłkami, nie odczuwamy też głodu w kilka chwil po posiłku. Oto cztery proste przepisy na odchudzające zupy, które sprawdzą się na diecie.
Zobacz również: "Czy kiedyś schudnę?". Proste sposoby na utratę wagi
Zupa jarzynowa z brokułem
Aby wykonać smaczną i wspomagającą odchudzanie zupę jarzynową z brokułem potrzebne będą:
- 3 litry wody
- brokuł
- 2 marchwie
- korzeń pietruszki
- seler
- filet z kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Zupa jarzynowa z brokułem nie tylko syci, ale także jest szybka w przygotowaniu:
1. Obraną i pokrojoną drobno cebulę zeszklić na oliwie.
2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć.
3. Wlać trzy litry zimnej wody.
4. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę i wrzucić do wody.
5. Obrać i drobno pokroić marchew, pietruszkę oraz selera. Dodać do zupy. Gotować przez 30 - 40 minut aż mięso będzie ugotowane, a warzywa miękkie.
6. Dodać sok z połowy cytryny i zioła do smaku.
Chłodnik, czyli zupa odchudzająca idealna na lato
Inną zupą, która syci, ale nie tuczy, jest chłodnik. Wyjęty z lodówki wprost na talerz będzie doskonałym pomysłem na letni obiad.
- 500 ml wody
- 3 - 5 młodych buraczków z botwinką
- 1 ogórek
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- jogurt naturalny i kefir
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu
- pieprz i sól do smaku
- 4 jajka
Idealny na lato i nietuczący chłodnik nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni:
1. Buraczki wraz z łodygami pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka i zalać wodą. Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 10 - 15 minut do miękkości. Na koniec dorzucić pokrojone liście buraków i gotować jeszcze przez chwilę.
2. Zdjąć z kuchenki, dodać łyżkę octu i wymieszać.
3. Wywar ostudzić.
4. Ogórka pokroić w drobną kostkę.
5. Posiekać szczypiorek i koperek.
6. Czosnek zetrzeć na tarce bądź przecisnąć przez praskę.
7. Wszystkie składniki dodać do ostudzonych buraczków. Wlać kefir i jogurt, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli będzie taka potrzeba doprawić solą i pieprzem.
8. Włożyć zupę do lodówki i schłodzić.
9. Jajka ugotować na twardo i podać z chłodnikiem.
Zobacz również: Przepis na chłodnik ogórkowy
Krem z pomidorów
Kolejna odchudzająca zupa, której przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a idealnie sprawdza się w sezonie letnim, to krem z pomidorów. Do przygotowania tej sycącej, ale nie tuczącej zupy, potrzebne będą:
- 2 litry wody
- 10 mięsistych pomidorów
- 2 marchwie
- korzeń pietruszki
- cebula
- łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- kilka liści bazylii
- sól i pieprz do smaku
Krem pomidorowy wykonasz według następujących kroków:
1. Pomidory sparzyć (delikatnie naciąć skórkę i zalać wrzątkiem), obrać. Następnie pokroić na kawałki.
2. Pietruszkę, marchew oraz cebulę obrać, pokroić na kawałki i ugotować.
3. Gdy warzywa zmiękną dodać pomidory i zagotować.
4. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz pieprzem cayenne. Gotować 2 - 3 minuty.
5. Zdjąć z ognia, dodać liście bazylii i zblendować.
6. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z liśćmi bazylii bądź szczypiorkiem.
Krem z pomidorów świetnie smakuje tak na ciepło, jak i na zimno w postaci chłodnika.
Zupa kapuściana na odchudzanie
Zupa z kapusty na odchudzanie bywa nazywana także prezydencką, bo zasłynęła dzięki byłemu prezydentowi Aleksandrowi Kwaśniewskiemu, który zajadał ją na diecie. Istnieje wiele wariacji na temat sycącej, ale nie tuczącej zupy kapuścianej, oto jedna z nich:
- 2 litry wody
- mała kapusta (biała, włoska lub pekińska)
- 3 - 4 młode cebule ze szczypiorem
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 czerwone papryki
- 5 pomidorów
- ziele angielskie,
- pieprz,
- bazylia i oregano lub inne ulubione przyprawy (z wyjątkiem soli)
Zupa prezydencka jest łatwa w wykonaniu:
1. Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę.
2. Kapustę poszatkować.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić.
4. Warzywa zalać wodą i gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
5. Doprawić ulubionymi przyprawami.
Zupę kapuścianą można podawać na trzy różne sposoby: na ciepło zaraz po ugotowaniu, po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce jako chłodnik bądź zblendowaną w formie kremu.
Zobacz również: Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć