Jesienna kawa z charakterem. Jak przygotować wyjątkowo aromatyczne pumpkin spice latte?

Jak przygotować w domu kultową pumpkin spice latte?
Jak przygotować w domu kultową pumpkin spice latte?123RF/PICSEL

Główny składnik pumpkin spice latte

Jak zrobić purée z dyni do pumpkin spice latte?

Purée z dyni nada doskonałego smaku pumpkin spice latte
Purée z dyni nada doskonałego smaku pumpkin spice latte123RF/PICSEL
  1. Dynię dokładnie myjemy, a następnie kroimy na pół i wydrążamy środek z nasionami. W tym celu warto skorzystać z łyżki lub sięgnąć po specjalną gałkownicę do lodów.
  2. Tak przygotowane warzywo kroimy na mniejsze plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym i zabezpieczamy pokrywką lub folią aluminiową.
  3. Składnik pieczemy w 180 st. C przez 60 minut lub do momentu uzyskania całkowitej miękkości. Niewielkim i cienkim plastrom wystarczy zazwyczaj ok. 30-40 minut.
  4. Upieczoną dynię wyciągamy na kratkę, dokładnie studzimy, a następnie obieramy ze skórki i wrzucamy do kielicha blendera.
  5. Obraną dynię miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy bez grudek. Jeśli wyjdzie zbyt wodnista, możemy odcisnąć nadmiar wody na sitku zabezpieczonym gazą.
  6. Gotowe purée z dyni przekładamy do czystego i wyparzonego słoiczka, który następnie możemy trzymać do pięciu dni w lodówce.

Pumpkin spice latte - przepis na kawę dyniową

  • 2 łyżki domowego purée z dyni
  • 125 ml mleka 2% lub 3,2%
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • ¼ łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • pojedyncze lub podwójne espresso
  • opcjonalnie: bita śmietana do dekoracji
  1. Do niewielkiego rondelka wlewamy mleko, dodajemy purée z dyni, syrop klonowy, esencję waniliową, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz goździki.
  2. Całość podgrzewamy, a następnie przelewamy do kielicha blendera i miksujemy do delikatnego spienienia się mikstury.
  3. W kolejnym kroku mieszankę przelewamy przez gęste sito do kubka i wlewamy pojedyncze lub podwójne espresso.
  4. Górę pumpkin spice latte możemy udekorować porcją bitej śmietany, a także oprószyć odrobiną cynamonu oraz kakao. Smacznego!
„Ewa gotuje”: babeczki z dynią i powidłamiPolsatPolsat