Koleżanki biorą ode mnie przepis na syrop. Potrzebujesz tylko purée
Znany scenariusz, prosto z życia wzięty: otrzymaną dynię przerobiłam na puree. Co dalej? Na skomplikowane wypieki brakuje czasu, a i wyrzucić szkoda. Na szczęście znalazłam dwa genialne, szybkie i proste przepisy: na gofry i syrop dyniowy do kawy. Ten drugi robi furorę wśród moich przyjaciółek.
Moja serdeczna koleżanka podarowała mi piękną, pękatą dynię. Głupio było odmówić, choć zupełnie nie miałam pomysłu, co z nią zrobić. Najpierw pomyślałam, że będzie idealna jako ozdoba na halloween, ale po spojrzeniu w kalendarz wiedziałam, że może do tego czasu nie przetrwać w dobrej kondycji. Wieczorem postanowiłam więc przygotować z niej mus, czyli tzw. purée z dyni, które może być bazą do wielu wypieków i dań, a przy tym można je mrozić, by zasmakować w dyni o dowolnej porze roku.
Przeczytaj też: Alternatywa dla owsianki na zdrowe śniadanie. Jest lekkostrawna i na długo zaspokaja głód
Jak zrobić purée z dyni?
Przygotowanie:
- Pokrój dynię na mniejsze kawałki.
- Wydrążyć z niej pestki.
- Upiecz w 180 stopniach przez 40 minut.
- Gdy ostygnie, miąższ oddziel od skórki.
- Zblenduj na gładką masę.
Gdy już wszystko zrobiłam... klops. Uświadomiłam sobie, że zostałam z miską świeżego purée z dyni, z którym zupełnie nie wiedziałam, co począć. Oczywiście, mnogość przepisów na dyniowe chlebki czy ciasta zalewa dziś internet, ale w moim domu brakuje amatorów ciast. Byłam zmuszona wytężyć umysł i wykorzystać dobrodziejstwo pomarańczowego musu w inny sposób, mianowicie: upiekłam na jego bazie dyniowe gofry i zrobiłam syrop dyniowy typu pumpkin spice idealny do jesiennej kawy jak z sieciówkowej kawiarni, ale nadający się także na przykład do naleśników. Spróbujcie, a nie pożałujcie!
Przepis na gofry dyniowe
Składniki:
- półtorej łyżki purée dyniowego
- 2 jaja
- 150 g mąki
- cukier do smaku (dałam 2 łyżki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli ekstraktu waniliowego lub łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 60 ml mleka
- 50 ml oleju
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wystarczy zmiksować robotem kuchennym do uzyskania gęstej, gładkiej masy.
- Wykładać porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia się i uzyskania na wierzchu chrupiącej warstwy.
Takie gofry warto podać z bitą śmietaną i posypać cynamonem lub ułożyć na nich owoce i polać syropem klonowym.
Przepis na dyniowy syrop pumpkin spice
Składniki:
- szklanka cukru
- szklanka wody
- szklanka purée dyniowego
- łyżka cynamonu w proszku
- plasterek świeżego imbiru
- kilka goździków
Przygotowanie:
- Wystarczy wszystko razem zblendować na gładko, przełożyć do garnka i gotować na średnim ogniu do uzyskania pożądanej gęstości.
- Potem już tylko przelewamy do słoików lub butelek (koniecznie przez gazę lub drobne sitko).
Gdy poczęstowałam przyjaciółki domowym pumpkin spice latte, natychmiast wzięły ode mnie przepis, by zrobić je w domu, a to dla mnie najlepsza rekomendacja i potwierdzenie, że mój dyniowy syrop jest lepszy niż te ze sklepowych półek.
Przeczytaj też: Robię z niego placki, dodaję do tuńczyka. To najlepsza baza dań