Koleżanki biorą ode mnie przepis na syrop. Potrzebujesz tylko purée

Puree z dyni to podstawa większości przepisów na dyniowe przysmaki
Puree z dyni to podstawa większości przepisów na dyniowe przysmakiOlga Klameckaarchiwum prywatne

Jak zrobić purée z dyni?

Puree z dyni
Puree z dyniOlga Klameckaarchiwum prywatne
  1. Pokrój dynię na mniejsze kawałki.
  2. Wydrążyć z niej pestki.
  3. Upiecz w 180 stopniach przez 40 minut.
  4. Gdy ostygnie, miąższ oddziel od skórki.
  5. Zblenduj na gładką masę.

Zobacz również:

    Przepis na gofry dyniowe

    Gofry dyniowe z syropem klonowym i świeżymi figami bez problemu przygotujesz w domu
    Gofry dyniowe z syropem klonowym i świeżymi figami bez problemu przygotujesz w domuOlga Klameckaarchiwum prywatne
    • półtorej łyżki purée dyniowego 
    • 2 jaja 
    • 150 g mąki 
    • cukier do smaku (dałam 2 łyżki) 
    • 1 łyżeczka cynamonu 
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    • kilka kropli ekstraktu waniliowego lub łyżeczka cukru wanilinowego 
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
    • 60 ml mleka 
    • 50 ml oleju 
    1. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować robotem kuchennym do uzyskania gęstej, gładkiej masy. 
    2. Wykładać porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia się i uzyskania na wierzchu chrupiącej warstwy. 

    Zobacz również:

      Przepis na dyniowy syrop pumpkin spice

      Syrop dyniowy pumpkin spice smakuje obłędnie dodany do kawy, ale możesz go wykorzystać także do naleśników
      Syrop dyniowy pumpkin spice smakuje obłędnie dodany do kawy, ale możesz go wykorzystać także do naleśnikówOlga Klameckaarchiwum prywatne
      • szklanka cukru 
      • szklanka wody 
      • szklanka purée dyniowego 
      • łyżka cynamonu w proszku 
      • plasterek świeżego imbiru 
      • kilka goździków 
      Syrop pumpkin spice można przechowywać w butelce lub słoiczku. Wytrzyma w lodówce kilka tygodni
      Syrop pumpkin spice można przechowywać w butelce lub słoiczku. Wytrzyma w lodówce kilka tygodniOlga Klameckaarchiwum prywatne
      1. Wystarczy wszystko razem zblendować na gładko, przełożyć do garnka i gotować na średnim ogniu do uzyskania pożądanej gęstości. 
      2. Potem już tylko przelewamy do słoików lub butelek (koniecznie przez gazę lub drobne sitko).
      "Na zdrowie": Dynie pasują do wszystkiegoPOLSAT GOInteria.tv