Już nigdy nie dodasz majonezu do sałatki. Soczyście zielony dressing letnim hitem kulinarnym

Zielony sos sałatkowy robi furorę na każdym przyjęciu ogrodowym
Zielony sos sałatkowy robi furorę na każdym przyjęciu ogrodowymCanva ProINTERIA.PL

Czym zastąpić majonez w sałatce?

Zielony dressing do warzyw

Jak przyrządzić zielony sos do sałatki?
Jak przyrządzić zielony sos do sałatki?123RF/PICSEL

Jak przygotować intensywnie zielony sos sałatkowy?

  • 100 g skyru naturalnego
  • 20 g pistacji
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 4-5 liści bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  1. Liście szpinaku oraz bazylii opłukujemy pod wodą, a następnie dokładnie osuszamy. Tak przygotowane wrzucamy do kielicha blendera.
  2. Następnie w blenderze lądują skyr naturalny, pistacje oraz oliwa. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
  3. Gotowy zielony sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy od razu polać nim sałatkę lub schować do zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce. Smacznego!
Przepyszna sałatka z serem i truskawkamiInteria KulinariaInteria Kulinaria