Koniec z długim namaczaniem grochu do kapusty. Wsyp do wody jeden składnik

Aktualizacja
Kapusta z grochem bez namaczania to sposób na szybsze przygotowanie tej popularnej potrawy wigilijnej. Zobacz, jak to zrobić!
Kapusta z grochem bez namaczania to sposób na szybsze przygotowanie tej popularnej potrawy wigilijnej. Zobacz, jak to zrobić!123RF/PICSEL
  • Kapusta z grochem to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole.
  • Gotowanie grochu bez namaczania pozwoli oszczędzić czas. Dodatek sody oczyszczonej sprawi, że groch szybciej zmięknie bez namaczania.

Co zrobić, żeby groch był miękki? Nie chodzi o namaczanie

Kapusta z grochem pojawia się na większości wigilijnych stołów. Można do niej dodać na przykład śliwki czy rodzynki
Kapusta z grochem pojawia się na większości wigilijnych stołów. Można do niej dodać na przykład śliwki czy rodzynkiJan Graczynski/East NewsEast News

Kapusta z grochem bez namaczania - przepis

  1. Kapustę kiszoną opłukujemy i przekładamy do dużego garnka. 
  2. Dodajemy wodę, liść laurowy i ziele angielskie. Następnie gotujemy kapustę do miękkości.
  3. Groch gotujemy w oddzielnym garnku, dodając do wody sodę oczyszczoną.
  4. Łączymy kapustę z grochem. Możemy doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem dla smaku.
Dodanie sody oczyszczonej do gotowania sprawi, że groch szybciej zmięknie
Dodanie sody oczyszczonej do gotowania sprawi, że groch szybciej zmięknie123RF/PICSEL

Co jeszcze warto wiedzieć, przygotowując groch z kapustą?

Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?