Kiedyś ta zupa była w każdym domu. Dziś mało kto o niej pamięta

To była kiedyś codzienność na polskich stołach. Czy znasz zupę karpielową?
To była kiedyś codzienność na polskich stołach. Czy znasz zupę karpielową? Oksana Bratanova123RF/PICSEL

Brukiew - warzywo, które rządziło w kuchni ludowej

Brukiew
Brukiew123RF/PICSEL

Zupa karpielanka - tradycyjny przysmak górali

Dlaczego zupa została zapomniana?

Czy brukiew jest zdrowa?

  • Witaminy z grupy B - wspierają układ nerwowy i metabolizm
  • Witaminę C - wzmacnia odporność i chroni przed stresem oksydacyjnym
  • Minerały - wapń, fosfor, żelazo, mangan i siarka wspierają kości, włosy i skórę
  • Błonnik - poprawia trawienie i daje uczucie sytości

Jak przygotować zupę karpielową?

Jak ugotować zupę bez mięsa nieużywając kostki rosołowej? Warto zapytać babcie o przepis
Jak ugotować zupę bez mięsa nieużywając kostki rosołowej? Warto zapytać babcie o przepis123RF/PICSEL
  • 500 g brukwi,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 500 ml tłustego mleka,
  • 1-2 łyżki masła,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,
  • natka pietruszki do posypania,
  • opcjonalnie - ½ szklanki ugotowanej fasoli perłowej, aby zupa była bardziej sycąca.
  1. Brukiew, marchewki, pietruszkę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  2. Przełóż warzywa do garnka, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną.
  3. Wlej mleko i gotuj jeszcze kilka minut.
  4. W międzyczasie przygotuj zasmażkę: na patelni roztop masło, dodaj mąkę i smaż 2-3 minuty, mieszając trzepaczką.
  5. Dodaj kilka łyżek gorącej zupy do zasmażki, wymieszaj na gładką masę, a następnie wlej do garnka i dokładnie wymieszaj.
  6. Dopraw zupę solą i pieprzem i innymi przyprawami.
  7. Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki, najlepiej ze świeżym pieczywem.
Czy nasze miasta są gotowe na demograficzne tsunami?INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?