"Ewa gotuje”: Huevos rancheros po naszemuPolsat

Meksykanie zajadają je na śniadanie. Jajka w takiej wersji są palce lizać

Huevos rancheros albo jajka po farmersku, to meksykańska propozycja śniadaniowa. Najczęściej towarzyszą im ziemniaki albo frytki, które z jajecznym sosem tworzą aksamitne dania, które rozpływa się w ustach. Ewa Wachowicz przedstawia nam swoją propozycję huevos rancheros, dzięki której szybko zużyjemy ziemniaki, które pozostały nam z wczorajszego obiadu.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki na huevos rancheros

  • kilka ziemniaków (np. ugotowanych poprzedniego dnia)
  • 1 cebula
  • olej lub masło do smażenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki suszonych grzybów (zmielonych lub utłuczonych)
  • szczypta soli
  • natka pietruszki do dekoracji
Huevos rancheros to nic innego jak ziemniaki  w aksamitnym jajecznym sosie
Huevos rancheros to nic innego jak ziemniaki w aksamitnym jajecznym sosie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w piórka. 
  2. Zeszklić na oleju. 
  3. Dorzucić ziemniaki pokrojone w talarki. 
  4. Ostrożnie wymieszać i podsmażyć. 
  5. Jajka wybić do miski. 
  6. Dolać 2 łyżki wody. 
  7. Wsypać puder z suszonych grzybów i roztrzepać. 
  8. Przyprawić solą i wlać na patelnię. 
  9. Zdjąć z ognia i wymieszać, by powstał sos podobny do carbonary.
  10.  Podawać od razu udekorowane posiekaną natką pietruszki. 

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News