Meksykanie zajadają je na śniadanie. Jajka w takiej wersji są palce lizać
Huevos rancheros albo jajka po farmersku, to meksykańska propozycja śniadaniowa. Najczęściej towarzyszą im ziemniaki albo frytki, które z jajecznym sosem tworzą aksamitne dania, które rozpływa się w ustach. Ewa Wachowicz przedstawia nam swoją propozycję huevos rancheros, dzięki której szybko zużyjemy ziemniaki, które pozostały nam z wczorajszego obiadu.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na huevos rancheros
- kilka ziemniaków (np. ugotowanych poprzedniego dnia)
- 1 cebula
- olej lub masło do smażenia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki suszonych grzybów (zmielonych lub utłuczonych)
- szczypta soli
- natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić w piórka.
- Zeszklić na oleju.
- Dorzucić ziemniaki pokrojone w talarki.
- Ostrożnie wymieszać i podsmażyć.
- Jajka wybić do miski.
- Dolać 2 łyżki wody.
- Wsypać puder z suszonych grzybów i roztrzepać.
- Przyprawić solą i wlać na patelnię.
- Zdjąć z ognia i wymieszać, by powstał sos podobny do carbonary.
- Podawać od razu udekorowane posiekaną natką pietruszki.
Polecamy również:
