Mięso mielone w wydaniu obiadowym. Trzy przepisy na różne poziomy głodu
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Podczas zakupów spożywczych chętnie sięgamy po filety, gotowe kotlety, udka, a nawet skrzydełka. Nieco po macoszemu traktujemy mięso mielone. Okazuje się, że przy niewielkim wysiłku, połączeniu kilku składników i przypraw, wyczarujemy z niego przepyszne dania obiadowe. Na które skusisz się dzisiaj?
Naleśniki a la burrito
Meksykańskie naleśniki zapiekane w piekarniku to doskonały pomysł zarówno na leniwy obiad, jak i wczesną kolację. Na farsz składają się same smakowite składniki, a gotowe nadzienie ukrywa się przed wzrokiem w cienkim i elastycznym naleśniku. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a tak przygotowane domowe burrito smakuje lepiej niż w niejednym barze.
Ciasto na naleśniki
- 250 ml mleka
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 20 ml oleju
- szczypta soli
Składniki na farsz
- 300 g wołowego mięsa mielonego
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 120 g tartego żółtego sera
- ½ szklanki wody
- 20 ml oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie naleśników
- Cebulą obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z mięsem mielonym przez ok. 8-10 minut.
- Do mięsa i cebuli dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem, odcedzoną kukurydzę, fasolę oraz pól szklanki wody.
- Całość dokładnie mieszamy i dusimy do momentu, aż zgęstnieje. Na tym etapie możemy doprawić farsz solą i pieprzem, a także dodać opcjonalnie papryczkę chilli i kolendrę.
- W osobnej misce łączymy ze sobą mleko, przesianą mąkę, jajka oraz szczyptę soli. Z powstałej masy smażymy cienkie naleśniki.
- Gotowy farsz mięsny mieszamy z tartym żółtym serem, nakładamy na środek naleśników i zwijamy jak krokiety.
- Po zwinięciu wszystkich naleśników układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w 200 st. C przez 10 minut. Naleśniki burrito podajemy na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!
Kartacze z mięsem mielonym
Jednym z najbardziej znanych dań regionalnych Podlasia są ziemniaczane kartacze. W środku skrywa się doskonale dosmakowany farsz mięsny, a na wierzchu zalotnie rumieni się podsmażona cebulka. Już sam aromat dania sprawia, że głodnym domownikom cieknie ślinka.
Składniki na kartacze
- 1 kg surowych tartych ziemniaków
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 żółtka
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka majeranku
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie kartaczy
- Surowe ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odstawiamy na bok na ok. 15 minut. Po tym czasie odlewamy zebraną wodę, a wytrąconą skrobię ponownie mieszamy z ziemniakami.
- Ugotowane do miękkości ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce. W misce łączymy je z surowymi oraz żółtkami. Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy ją na rozgrzanym oleju. Kiedy warzywo się zeszkli, połowę ściągamy do miseczki, a na patelnię wykładamy mięso mielone.
- Mięso z cebulą podsmażamy przez 5-6 minut, dodajemy majeranek, sól, pieprz oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
- Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje, a na każdy kawałek nakładamy po łyżce farszu. Zlepiamy brzegi, starając się uformować podłużne kluski wielkości dłoni.
- Kartacze gotujemy we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Danie podajemy na ciepło okraszone resztą zeszklonej cebuli. Smacznego!
Sprawdź: Smakowita moc ziemniaczanej kluski
Muszle makaronowe z mięsnym farszem
Szybkie i bardzo sycące danie, które na myśl przywodzi leniwe włoskie wakacje. To właśnie we Włoszech króluje makaron al dente, połączony z oliwą, licznymi warzywami, mięsem i sporą porcją tartego parmezanu. Ostrzegamy, że apetyczny zapach unoszący się z piekarnika utrudni cierpliwe czekanie na efekt.
Składniki na muszle makaronowe
- 20 sztuk muszli makaronowych
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów Pelati
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 50 g śmietany
- 100 g parmezanu
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie muszli makaronowych
- Muszle makaronowe podgotowujemy w wodzie przez ok. 2-3 minuty. Po wyciągnięciu nadal powinny być twardawe. W kolejnym kroku mieszamy je z oliwą i odstawiamy na bok do wystudzenia.
- Porcję oliwy wlewamy na patelnię, a następnie podsmażamy na niej tartą marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy warzywa się zarumienią, dodajemy mięso mielone.
- Mięso smażymy do momentu, w którym straci różowy kolor i odparuje całą wodę. Na tym etapie dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę oraz przyprawę do mięsa mielonego.
- Pomidory z puszki przekładamy do miski, mieszamy je z posiekaną bazylią i roztartym czosnkiem. Sos przelewamy na dno naczynia żaroodpornego.
- Gotowym farszem napełniamy każdą muszlę, a następnie wykładamy je w naczyniu z sosem. Na każdą dajemy kleks śmietany i posypujemy tartym parmezanem.
- Muszle makaronowe pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podajemy na ciepło obficie posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Sprawdź również: