Mięso mielone w wydaniu obiadowym. Trzy przepisy na różne poziomy głodu

Naleśnikowe burrito z mięsem mielonym posmakuje wielbicielom kuchni meksykańskiej
Naleśnikowe burrito z mięsem mielonym posmakuje wielbicielom kuchni meksykańskiej123RF/PICSEL

Naleśniki a la burrito

Zobacz również:

    • 250 ml mleka
    • 150 g mąki
    • 2 jajka
    • 20 ml oleju
    • szczypta soli
    • 300 g wołowego mięsa mielonego
    • 400 g pomidorów z puszki
    • 1 cebula
    • 1 puszka czerwonej fasoli
    • 1 puszka kukurydzy
    • 120 g tartego żółtego sera
    • ½ szklanki wody
    • 20 ml oleju
    • sól i pieprz do smaku
    1. Cebulą obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z mięsem mielonym przez ok. 8-10 minut.
    2. Do mięsa i cebuli dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem, odcedzoną kukurydzę, fasolę oraz pól szklanki wody.
    3. Całość dokładnie mieszamy i dusimy do momentu, aż zgęstnieje. Na tym etapie możemy doprawić farsz solą i pieprzem, a także dodać opcjonalnie papryczkę chilli i kolendrę.
    4. W osobnej misce łączymy ze sobą mleko, przesianą mąkę, jajka oraz szczyptę soli. Z powstałej masy smażymy cienkie naleśniki.
    5. Gotowy farsz mięsny mieszamy z tartym żółtym serem, nakładamy na środek naleśników i zwijamy jak krokiety.
    6. Po zwinięciu wszystkich naleśników układamy je w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w 200 st. C przez 10 minut. Naleśniki burrito podajemy na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

    Kartacze z mięsem mielonym

    Kartacze z mięsem mielonym doskonale nadają się na obiad
    Kartacze z mięsem mielonym doskonale nadają się na obiadMAXHOP/East NewsEast News
    • 1 kg surowych tartych ziemniaków
    • 500 g ugotowanych ziemniaków
    • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 żółtka
    • 1 duża cebula
    • 3 łyżki oleju
    • 1 łyżka majeranku
    • szczypta soli i pieprzu
    1. Surowe ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odstawiamy na bok na ok. 15 minut. Po tym czasie odlewamy zebraną wodę, a wytrąconą skrobię ponownie mieszamy z ziemniakami.
    2. Ugotowane do miękkości ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce. W misce łączymy je z surowymi oraz żółtkami. Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto.
    3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy ją na rozgrzanym oleju. Kiedy warzywo się zeszkli, połowę ściągamy do miseczki, a na patelnię wykładamy mięso mielone.
    4. Mięso z cebulą podsmażamy przez 5-6 minut, dodajemy majeranek, sól, pieprz oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
    5. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje, a na każdy kawałek nakładamy po łyżce farszu. Zlepiamy brzegi, starając się uformować podłużne kluski wielkości dłoni.
    6. Kartacze gotujemy we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Danie podajemy na ciepło okraszone resztą zeszklonej cebuli. Smacznego!

    Muszle makaronowe z mięsnym farszem

    • 20 sztuk muszli makaronowych
    • 300 g mięsa mielonego wołowego
    • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
    • 3 łyżki kukurydzy
    • 1 marchew
    • 1 cebula
    • 1 pęczek pietruszki
    • 1 pęczek bazylii
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 puszka pomidorów Pelati
    • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    • 50 g śmietany
    • 100 g parmezanu
    • 4 łyżki oliwy
    1. Muszle makaronowe podgotowujemy w wodzie przez ok. 2-3 minuty. Po wyciągnięciu nadal powinny być twardawe. W kolejnym kroku mieszamy je z oliwą i odstawiamy na bok do wystudzenia.
    2. Porcję oliwy wlewamy na patelnię, a następnie podsmażamy na niej tartą marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy warzywa się zarumienią, dodajemy mięso mielone.
    3. Mięso smażymy do momentu, w którym straci różowy kolor i odparuje całą wodę. Na tym etapie dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę oraz przyprawę do mięsa mielonego.
    4. Pomidory z puszki przekładamy do miski, mieszamy je z posiekaną bazylią i roztartym czosnkiem. Sos przelewamy na dno naczynia żaroodpornego.
    5. Gotowym farszem napełniamy każdą muszlę, a następnie wykładamy je w naczyniu z sosem. Na każdą dajemy kleks śmietany i posypujemy tartym parmezanem.
    6. Muszle makaronowe pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podajemy na ciepło obficie posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
    Genialny sposób na mięso mielone - kotlety z pokrzywąInteria KulinariaInteria Kulinaria