Mocno słone śledzie? Ten trik zna niewielu, a działa najlepiej

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Porcja śledzi ułożona na owalnym talerzu, podanych na czerwonym sosie z warzywami, z charakterystycznie zawiniętymi filecikami rybnymi i łyżką do serwowania.
W wielu polskich domach nie ma świąt bez dobrze przyrządzonych śledziDamian KlamkaEast News

Spis treści:

  1. Babciny trik na najlepsze śledziki
  2. Tradycyjne śledzie w oleju idealne na święta

Babciny trik na najlepsze śledziki

Zobacz również:

Tradycyjne śledzie w oleju idealne na święta

Kawałki śledzia ułożone na białym półmisku, przykryte pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz przyprawione liśćmi laurowymi i ziarnami czarnego pieprzu, całość podana na ozdobnym obrusie.
Śledź wigilijnyMarianna OskoEast News

Składniki

  • 400 g filetów śledziowych (matiasy lub solone płaty)
  • 1 litr zimnej wody gazowanej
  • 1 średnia cebula
  • 6–8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 150–200 ml oleju rzepakowego lub lnianego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz do smaku
1 godz. 0 min
3-4
  • Śledzie opłucz pod zimną wodą, a następnie włóż do miski i zalej całkowicie zimną wodą gazowaną. Odstaw na 30-60 minut, w zależności od tego, jak bardzo są słone (im bardziej słone, tym dłużej mocz).
  • Po moczeniu osusz śledzie papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  • W słoju lub naczyniu układaj warstwami: śledzie, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe.
  • Każdą warstwę lekko posyp pieprzem i odrobiną cukru.
  • Całość zalej olejem tak, aby śledzie były w pełni przykryte.
  • Odstaw do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Okrągłe pączki obsypane cukrem pudrem ułożone na stole i w słoiku, w tle rozmyte kwiaty oraz napisy kuchnia i interia kobieta.
Poznaj przepisy, które łączą smak i domowe ciepłoCanva ProINTERIA.PL
"Nomada": Z Kazachstanu do Bydgoszczy. Jej historia podbija internetINTERIA.PL