Najlepsza zupa cebulowa. Ewa Wachowicz przygotowuje w wyjątkowy sposób
Ewa Wachowicz w przepisie na zupę cebulową wykorzystuje inspiracje kuchni francuskiej, dodając swój autorski twist. Delikatnie duszona cebula, rosół wołowy i tymianek tworzą idealne połączenie smaków, a francuskie ciasto dodaje elegancji. Przepis prosty, a efekt zachwycający.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Zupa cebulowa. Składniki
- 1 kg cebuli, najlepiej różnych rodzajów: biała, czerwona, cukrowa, szalotka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 l rosołu wołowego
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- 100 g sera żółtego, np. gruyere
- arkusz ciasta francuskiego

Sposób przygotowania zupy cebulowej
- Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
- W garnku rozgrzać oliwę i masło.
- Wrzucić cebulę, przykryć i na małym ogniu dusić przez kilkadziesiąt minut.
- Od czasu do czasu zajrzeć i przemieszać. Następnie wlać wino.
- Podgrzewać aż odparuje. Dolać rosół.
- Przyprawić tymiankiem. Posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Przełożyć do żaroodpornych kokilek.
- Na wierzch zetrzeć trochę sera.
- Przykryć kwadratami wyciętymi z arkusza ciasta francuskiego.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekać przez 20 minut.
Polecamy również:
