zdjęcie
„Ewa gotuje”: Cebulowa pod ciastem francuskimPolsat

Najlepsza zupa cebulowa. Ewa Wachowicz przygotowuje w wyjątkowy sposób

Zupa cebulowa. Składniki 

  • 1 kg cebuli, najlepiej różnych rodzajów: biała, czerwona, cukrowa, szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 l rosołu wołowego
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera żółtego, np. gruyere
  • arkusz ciasta francuskiego
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania zupy cebulowej

  1. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. 
  2. W garnku rozgrzać oliwę i masło. 
  3. Wrzucić cebulę, przykryć i na małym ogniu dusić przez kilkadziesiąt minut. 
  4. Od czasu do czasu zajrzeć i przemieszać. Następnie wlać wino. 
  5. Podgrzewać aż odparuje. Dolać rosół. 
  6. Przyprawić tymiankiem. Posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 
  7. Przełożyć do żaroodpornych kokilek. 
  8. Na wierzch zetrzeć trochę sera. 
  9. Przykryć kwadratami wyciętymi z arkusza ciasta francuskiego. 
  10. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekać przez 20 minut.
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe