Najlepsze i najprostsze przepisy na ciasto do kawy. Potrzebujesz jedynie 5 składników

Ciasto czekoladowe to nie jedyna opcja na szybki deser
Ciasto czekoladowe to nie jedyna opcja na szybki deser123RF/PICSEL

Idealne ciasto do kawy? Waniliowe ciasto ekspresowe

  • 5 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklankę cukru,
  • 1 szklankę oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Opcjonalnie — wybrany aromat lub cukier waniliowy.
  1. W dużej misce ubijamy mikserem jajka. 
  2. Następnie dodajemy do nich cukier. 
  3. Kiedy masa będzie dokładnie utarta, wlewamy powoli olej i wybrany przez nas aromat. 
  4. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. 
  5. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. 
  6. Masę wylewamy do keksówki lub małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i bułką tartą. 
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. 
  8. Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut. Jego stan kontrolujemy za pomocą suchego patyczka.

Wilgotne ciasto czekoladowe do popołudniowej kawy

  • 1 jajko,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklankę cukru,
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklankę mleka
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.
  1. W tym przepisie będziemy potrzebowali dwóch misek. 
  2. W mniejszej dokładnie łączymy wszystkie suche składniki. 
  3. W większej miksujemy ze sobą jajko, mleko oraz olej. 
  4. Do gotowej mikstury przesypujemy suche składniki i dokładnie miksujemy. 
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. 
  6. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą formy. 
  7. Pieczemy przez 45-50 minut. Sprawdzamy stan ciasto patyczkiem.
Chlebek bananowy to słodki, ale zdrowy deser
Chlebek bananowy to słodki, ale zdrowy deser123RF/PICSEL

Chlebek bananowy w zestawie z kawą

  • 3 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki cukru lub mniej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  1. W dużej misce rozgniatamy 3 dojrzałe banany widelcem. 
  2. Następnie dodajemy do nich jajka i cukier. 
  3. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. 
  4. Jeśli masa jest zbyt gęsta, może dodać odrobinę mleka, aby polepszyć jej strukturę. 
  5. Ciasto przelewamy do foremki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. i pieczemy chlebek przez ok. 50 minut.