Najlepsze zamienniki tradycyjnej panierki

Tradycyjna panierka na bazie bułki tartej, mąki i jajka wciąż jest niekwestionowanym liderem na polskich stołach. Niestety jest bardzo kaloryczna, a przyrządzane w ten sposób potrawy mogą przyczyniać się do nadwagi czy cukrzycy. Warto więc poznać zamienniki bułki tartej, dzięki którym podamy tradycyjne potrawy w nieco innej formie. Panierki na bazie migdałów, pistacji lub sezamów nadadzą posiłkom oryginalny smak i aromat, a także wygląd. A przy tym będą o niebo zdrowsze dla naszego organizmu. Poznaj najlepsze zamienniki tradycyjnej panierki.

Czym zastąpić tradycyjną panierkę?
Czym zastąpić tradycyjną panierkę? ©123RF/PICSEL

Dlaczego panierka z bułki tartej jest niezdrowa?

Panierka z migdałów
©123RF/PICSEL

Panierka z bułki tartej i mąki znacznie podwyższa kaloryczność każdego posiłku. Przede wszystkim wchłania tłuszcz, na którym smażymy. Często spożywane w takiej postaci mięso przyczynia się do powstawania złego cholesterolu, a to z kolei zwiększa ryzyko miażdżycy i innych chorób serca. Dlatego mięso i ryby najlepiej jest przygotowywać w piekarniku, a tradycyjną panierkę zastąpić zdrowymi zamiennikami.

Panierka z migdałów

Panierka z migdałów świetnie sprawdzi się w przypadku mięsa z kurczaka czy indyka, a także schabowego czy pulpetów z mięsa mielonego, a nawet ryb. Mięso wystarczy doprawić przyprawami, posypać mąką i zanurzyć w roztrzepanym wcześniej jajku, a następnie obsypać migdałami i usmażyć lub upiec. Migdałowa panierka podkreśli smak mięsa, a w dodatku dostarczy cennych substancji odżywczych, w tym witamin z grupy B, witaminy E, potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają ryzyko miażdżycy.

Panierka z płatków owsianych

Panierka z sezamu
©123RF/PICSEL

Płatki owsiane zalicza się do najzdrowszych produktów świata – zawierają mnóstwo błonnika, który wspiera pracę jelit i przyspiesza metabolizm, a także zdrowe kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B. Z tego względu panierka z płatków owsianych będzie znacznie zdrowsza od tej tradycyjnej, nie wchłonie też tak dużej ilości oleju ze smażenia. Płatki najlepiej zblendować, by uzyskać drobną konsystencję. Mięso obtaczamy najpierw w mące i jajku, a następnie płatkach.

Panierka z sezamu

Sezamowa panierka pasuje zarówno do mięs, jak i ryb, które zyskają słodki posmak o lekko orzechowym aromacie. Sezam jest ponadto bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, które wzmacniają serce i odporność, obniżają ciśnienie i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Mięso lub ryby należy najpierw doprawić ulubionymi przyprawami (do sezamu dobrze pasuje curry lub kurkuma), obtoczyć w mące i jajku, a następnie posypać ziarnami sezamu. Świetną alternatywą dla sezamu są również nasiona dyni lub słonecznika.

Panierka z kaszy jaglanej

Kasza jaglana
©123RF/PICSEL

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz, która pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Zawiera bardzo duże ilości białka, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy. Świetnie wpływa na serce i urodę. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnej panierki do mięs. Kaszę wystarczy zmielić (np. w blenderze lub młynku do pieprzu) i połączyć z ulubionymi przyprawami oraz ziołami – na przykład pieprzem, solą, natką pietruszki, skórką cytryny oraz odrobiną startego sera. Mięso wystarczy obtoczyć w jajku, a następnie w panierce.

Panierka z orzechów i chilli

Miłośnicy wyrazistych smaków i aromatów powinni wypróbować oryginalną panierkę na bazie orzechów i papryczki chilli. Będzie idealna do mięs, ryb, a także warzywnych kotletów. Nadaje się zarówno do smażenia, jak i pieczenia czy zapiekania. Orzechy laskowe i włoskie (ewentualnie pistacje) wystarczy bardzo drobno posiekać lub zmielić za pomocą blendera oraz dodać do nich chilli w płatkach i odrobinę soli. Taką panierką wystarczy posypać obtoczone w jajku mięso czy ryby (ewentualnie zmieszać z oliwą z oliwek i rozprowadzić).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas