Najmniej kaloryczne z wielkanocnych ciast. Nawet niejadek poprosi o dokładkę

Najmniej kaloryczne z wszystkich wielkanocnych ciast. Koniecznie postaw na stole
Najmniej kaloryczne z wszystkich wielkanocnych ciast. Koniecznie postaw na stoleAdam STASKIEWICZ/East NewsEast News

Tradycyjna pascha. Przysmak z długą i bogatą historią

Sprawdzona pascha wielkanocna. Najmniej kaloryczne z ciast wielkanocnych

Szybka pascha wielkanocna. Domownicy będą zachwyceni
Szybka pascha wielkanocna. Domownicy będą zachwyceniAnia FreindorfEast News

Szybka pascha wielkanocna. Domownicy będą zachwyceni

  • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu,
  • 250 g masła,
  • 1 szklankę cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny,
  • 5 żółtek,
  • 100 g rodzynek,
  • opcjonalnie 50 g smażonej skórki pomarańczowej i 50 g orzechów włoskich.
  1. Masło, jajka i ser wyciągnij z lodówki odpowiednio wcześnie, by nabrały temperatury pokojowej.
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny na puszysty biały krem. Wciąż cierpliwie ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
  3. Dodaj zmielony twaróg. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Dodaj rodzynki, a jeśli preferujesz  - również skórkę z pomarańczy i posiekane orzechy włoskie. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  5. Duże sito (o średnicy min. 20 cm) ustaw na misce i wyściel podwójnie złożoną gazą. Wyłóż do niego masę serową i zawiń wystające brzegi gazy na wierzch. Przykryj talerzykiem i obciąż.
  6. Wstaw do lodówki na całą noc. Potem wyłóż na paterę lub talerz, usuń gazę i udekoruj. Gotowe!
„Ewa gotuje”: Makowiec z kratkąPolsat