Nalewki z jesiennych owoców

Zimą, jak znalazł. Rozgrzeją, uraczą smakiem, aromatem i barwą. Zaradzą też niektórym problemom zdrowotnym.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Z dzikiej róży

Składniki: Pół kg owoców dzikiej róży, litr wódki lub białego wytrawnego wina, 5 dkg cukru. Przygotowanie: owoce rozdrobnij np. za pomocą drewnianego tłuczka do ziemniaków, przełóż do szklanego słoja, dodaj cukier i zalej alkoholem. Odstaw w ciepłe miejsce. Po tygodniu przesącz płyn przez gazę. Jednorazowo pij jeden kieliszek.

Ma duże ilości witaminy C, działa wzmacniająco.

Ze śliwek

Składniki: 1 kg słodkich, miękkich śliwek (mogą być węgierki), 25-30 g cukru, 0,5 l wódki, 0,5 l spirytusu. Przygotowanie: owoce dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz. Pokrój na pół, usuń pestki. Wrzuć do dużego słoja, zalej wódką i spirytusem. Po upływie 4 tygodni wsyp cukier (jeśli dodamy go mniej, nalewka będzie bardziej wytrawna) i odstaw na 3 tygodnie. Płyn przefiltruj, najlepiej przez bibułkę, i zlej do butelek. Odstaw, najlepiej na 3 miesiące.

Rozgrzewa, poprawia trawienie. 

Z jałowca

By nalewka była jeszcze wartościowsza, cukier można zastąpić podobną ilością miodu (zawiera witaminy, mikroelementy, enzymy). Od czasu do czasu należy ją wstrząsnąć – to ułatwia związkom z owoców łączenie się z alkoholem.

Składniki: 10 dkg owoców, ¼ l wódki lub spirytusu, łyżeczka cukru. Przygotowanie: umyte, osuszone owoce zalej w słoiku alkoholem. Zakręć, odstaw na 4 tyg. Następnie zlej do butelki, dodaj cukier, wymieszaj. Po tygodniu nalewka jest gotowa. W razie potrzeby pij trzy razy dziennie 25 kropli rozcieńczonych z ciepłą wodą.

Działa moczopędnie i żółciopędnie, reguluje trawienie.

Z pigwy

Składniki: pół kg pigwy, 0, 7 l wódki, 30 dkg cukru. Przygotowanie: pigwy umyj, najlepiej miękką szczoteczką, pokrój w ósemki, usuń gniazda nasienne. Włóż owoce do 2-litrowego słoja, zasyp cukrem i zalej wódką. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce. Po miesiącu przez gazę lub lnianą szmatkę zlej do butelek. Jednorazowo pij 1 kieliszek.

Wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu we krwi.

Z jarzębiny

Składniki: 1 kg owoców jarzębiny, ¼ l spirytusu, ½ l wódki, pół szklanki cukru. Przygotowanie: lekko przemarzniętą jarzębinę obsusz w letnim piekarniku. Przepłucz wrzątkiem, osusz na sitku. Włóż do słoja, zalej wódką. Gdy naciągnie, wódkę zlej do butelki, na owoce wsyp cukier. Zostaw na kilka dni. Gdy cukier się rozpuści, zlej sok i zmieszaj z pierwszą nalewką. Owoce przepłucz szklanką przegotowanej, ostudzonej wody, zmieszaj ją z nalewką. Przefiltruj przez sitko i watę, dodaj spirytus. Zlej do szklanych buteleczek. Odstaw na miesiąc. Pij po kieliszku.

Poprawia trawienie i działa rozgrzewająco.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas