Naturalna pogromczyni toksyn. Prosty przepis na nalewkę z chrzanu. Pij na zdrowie

Nalewka z chrzanu to prosty i naturalny lek, który oczyszcza z toksyn, działa bakteriobójczo i wzmacnia organizm. Oprócz tego zawiera wiele witamin i pomaga przy kłopotach z trawieniem. To prawdziwy eliksir dla naszego zdrowia. Przedstawiamy prosty przepis.

Nalewka chrzanowa ma sporo cennych dla zdrowia właściwości
Nalewka chrzanowa ma sporo cennych dla zdrowia właściwości123RF/PICSEL

Nalewka z chrzanu to z pewnością wyjątkowy produkt. Nie dość, że jej mocny o ostry smak może zawrócić w głowie, jest świetnym lekarstwem na różne dolegliwości. Dlatego też można spożywać ją nie tylko leczniczo, ale i "dla zdrowia".

Nalewka chrzanowa: właściwości

Nalewka z chrzanu jest bogata w witaminy. Wzmacnia żołądek i pomaga przy kłopotach z trawieniem. Oprócz tego ma grzybobójcze i bakteriobójcze działanie. Jest świetnym, naturalnym lekarstwem na zapalenie zatok i potrafi je oczyścić w mig. Oprócz tego sprawdza się jako dodatek do słonych i tłustych dań.

Przepis na nalewkę z chrzanu

Do przygotowania nalewki będziesz potrzebować m.in. chrzanu i miodu
Do przygotowania nalewki będziesz potrzebować m.in. chrzanu i miodu123RF/PICSEL

Prezentujemy prosty przepis na nalewkę z chrzanu.

Składniki:

  • 150 g korzenia chrzanu,
  • 60 g miodu,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 10 goździków,
  • 1 l wódki (40 proc.).

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz korzeń chrzanu, a następnie pokrój na cienkie i długie plasterki,
  2. Włóż chrzan do butelki lub słoika, dodaj pieprz i goździki,
  3. Wymieszaj w niewielkim naczyniu niewielką ilość wódki i miód. Przelej wszystko do słoika lub butelki z chrzanem i zalej korzenie alkoholem, który pozostał,
  4. Zakręć słoik lub butelkę, odstaw w zacienione miejsce na 3-4 dni. Odsącz nalewkę poprzez gazę lub sito i przelej do czystych butelek. Nalewka chrzanowa utrzyma świeżość do 3-4 miesięcy od przyrządzenia.

Nalewka z chrzanu: dawkowanie

Jak spożywać nalewkę chrzanową? Wystarczą dwie łyżki stołowe przed posiłkiem (trzy razy dziennie). Chrzan jest również stosowany przy bólach stawów i kości, zwłaszcza rwie kulszowej, reumatyzmie czy bólach korzonkowych. W takim przypadku nalewkę przygotowujemy nieco inaczej. 100 g startego chrzanu zalewamy szklanką wódki, odstawiamy na tydzień, przecedzamy, a na koniec smarujemy miejsca, które nas bolą.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas