Naturalna pogromczyni toksyn. Prosty przepis na nalewkę z chrzanu. Pij na zdrowie

InteriaKobieta Redakcja

Nalewka chrzanowa ma sporo cennych dla zdrowia właściwości
Nalewka chrzanowa ma sporo cennych dla zdrowia właściwości123RF/PICSEL

Nalewka chrzanowa: właściwości

Przepis na nalewkę z chrzanu

Do przygotowania nalewki będziesz potrzebować m.in. chrzanu i miodu
Do przygotowania nalewki będziesz potrzebować m.in. chrzanu i miodu123RF/PICSEL
  • 150 g korzenia chrzanu,
  • 60 g miodu,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 10 goździków,
  • 1 l wódki (40 proc.).
  1. Umyj i obierz korzeń chrzanu, a następnie pokrój na cienkie i długie plasterki,
  2. Włóż chrzan do butelki lub słoika, dodaj pieprz i goździki,
  3. Wymieszaj w niewielkim naczyniu niewielką ilość wódki i miód. Przelej wszystko do słoika lub butelki z chrzanem i zalej korzenie alkoholem, który pozostał,
  4. Zakręć słoik lub butelkę, odstaw w zacienione miejsce na 3-4 dni. Odsącz nalewkę poprzez gazę lub sito i przelej do czystych butelek. Nalewka chrzanowa utrzyma świeżość do 3-4 miesięcy od przyrządzenia.

Nalewka z chrzanu: dawkowanie

Zobacz również:

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?