Nieodłączny towarzysz pizzy i zapiekanek. Jak zrobić odtłuszczony domowy sos czosnkowy?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Super
relevant
Lubię to
like
13
Udostępnij

Sos czosnkowy albo się kocha, albo nienawidzi. Zawartość czosnku nadaje charakterystycznego smaku oraz zapachu, co nie każdemu przypada do gustu. Sos ten to uniwersalny dodatek, który będzie pasować do wielu dań i przekąsek. Jak go przygotować samodzielnie w domu i jak zrobić zdrowszy sos czosnkowy bez majonezu?

Sos czosnkowy bez majonezu jest o wiele zdrowszy
Sos czosnkowy bez majonezu jest o wiele zdrowszy123RF/PICSEL

Jak zrobić prawdziwy sos czosnkowy?

Sos czosnkowy to prosty w przygotowaniu pyszny dodatek do wielu dań. Do jego przygotowania potrzeba:

  • 2 ząbków czosnku,
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżek majonezu,
  • szczypty soli i pieprzu.

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i wsypujemy do miseczki. Do tego samego naczynia wrzucamy resztę składników i łączymy ze sobą otrzymując pyszny, prawdziwy sos czosnkowy.

Sos czosnkowy przygotowany z takich proporcji będzie niesamowicie kremowy. Smak czosnku, który gra główną rolę, będzie odpowiednio wyważony i nie będzie przytłaczał ostrym smakiem. W zależności od preferencji ilość ząbków czosnku można zmniejszyć lub zwiększyć.

Jak zrobić sos czosnkowy bez majonezu?

Sos czosnkowy bez majonezu to świetna alternatywa znanego klasyka, dla osób, które chcą zadbać o linię. Dodatek do dań nie straci na smaku, a także będzie mniej tłusty. Do przygotowania takiego sosu czosnkowego potrzeba:

  • 2 ząbków czosnku,
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżki soku z cytryny,
  • szczypty soli i pieprzu.

Uszykowane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Czosnek, razem z resztą składników mieszamy w miseczce i sos czosnkowy bez majonezu jest gotowy. Opcjonalnie można dodać do niego świeże zioła, takie jak bazylia lub koperek, które dodatkowo podkręcą smak sosu.

W tym przepisie niezdrowy i ciężki majonez został zastąpiony oliwą z oliwek. Dzięki niej sos czosnkowy bez majonezu nie traci na walorach smakowych. Dodatkowo składnik ten wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpłyną na organizm.

Do czego dodawać sos czosnkowy?

Sos czosnkowy to świetny dodatek do wielu dań i potraw. Znany jest przede wszystkim jako nieodłączny towarzysz pozycji fast foodowych, takich jak m.in. pizza, zapiekanki lub frytki.

Sos czosnkowy jest bardzo uniwersalny, więc dobrze skomponuje się z pieczonym mięsem lub owocami morza. Sos może dopełnić smak wszelkich sałatek, surowych lub gotowanych warzyw, a także dań z grilla.

Zobacz również:

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      "Na zdrowie": Czosnek - superfood. Nadaje smak potrawom i jest wyjątkowy zdrowy
      "Na zdrowie": Czosnek - superfood. Nadaje smak potrawom i jest wyjątkowy zdrowyInteria.tv
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      2
      Super
      relevant
      10
      Hahaha
      haha
      1
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Super
      relevant
      Lubię to
      like
      13
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na