Nietypowe „schabowe” to hit wśród kucharek. Przygotujesz z popularnego warzywa
Kotlety schabowe to jedno z tych dań, które ląduje na naszych talerzach najczęściej. Tymczasem przepis można nieco oszukać, a mięso zamienić na popularne warzywo. Brzmi niewiarygodnie? To danie pokochał cały internet. Jak zrobić kotlety z kalafiora? Sąsiadki będą prosić o przepis!
Spis treści:
Jakie witaminy ma kalafior? Ląduje na naszych talerzach zbyt rzadko
Kalafior jest warzywem, którego właściwości i wartości odżywcze są doceniane zdecydowanie zbyt rzadko. Posiada zarówno, udowodnione naukowo, działanie przeciwnowotworowe, jak i chroni przed wrzodami, a nawet pomaga osobom cierpiącym na reumatyzm.
W swoim składzie kalafior zawiera unikalne związki roślinne, które zmniejszają ryzyko wielu chorób, ale również błonnik, który wspomaga odchudzanie oraz trawienie i cholinę, niezbędną do uczenia się i zapamiętywania.
O kalafiorze zdajemy się jednak zbyt często zapominać, a serwujemy go na obiad czasami zbyt rzadko. Wielu początkujących kucharzy nie ma bowiem pomysłu na jego przygotowanie. Tymczasem istnieje szybkie danie z kalafiora, które jeszcze szybciej zniknie z talerza. Kalafior a’la schabowy zachwycił internautów.
Zobacz również: Te placki z młodych ziemniaków są hitem. Oto co musisz zrobić, żeby się nie rozpadały
Co można zrobić z kalafiorem na obiad? Ten przepis pokochały kucharki
Kotlety są jednym z tych dodatków do ziemniaków i sałatek, które najczęściej serwujemy domownikom i gościom. Niewielu wie jednak, że kotlety zrobione ze świeżych warzyw będą równie smaczną alternatywą dla swoich mięsnych odpowiedników. Kąski zrobione na bazie warzyw smakiem nie odbiegają od tych tradycyjnych, a niektórzy twierdzą, że są nawet smaczniejsze.
Latem warto w tym przypadku postawić na popularnego kalafiora. Warzywo, które dotąd zapiekaliśmy w piekarniku lub jedynie gotowaliśmy, polewając kolejno masłem z dodatkiem bułki tartej warto teraz przekształcić w pyszne kotlety. Jak to zrobić? Poradzi sobie nawet największy amator!
Jak zrobić kotlety z kalafiora? Sąsiadki będą prosić o przepis
Jak się robi stek z kalafiora? Potrzebować będziemy:
- 1 średniego kalafiora,
- bułkę tartą,
- mąkę,
- 2 jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Zobacz również: Nie wyrzucaj liści kalafiora. Zobacz, co można z nich zrobić
Sposób przygotowania:
- Kalafior gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odkładamy na sitko, aby ociekł z wody. Kolejno kroimy na plastry o grubości ok. 1-2 cm.
- Plastry kalafiora doprawiamy przyprawami. Obok soli i pieprzu można postawić również na dodatek słodkiej lub wędzonej papryki albo kurkumy.
- Dokładnie panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
- Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Pod koniec smażenia na każdym kawałku kalafiora warto położyć niewielką ilość masła. Gotowe!
Kotlety z kalafiora podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład sosem śmietanowo-koperkowym, maślanką lub ziemniakami i mizerią. Warto postawić również na kaszę lub ryż. Będzie pysznie.