Reklama

Reklama

Nocne owsianki odchudzające. Dodaj szczyptę, a w mig zobaczysz efekty

Płatki owsiane są nie tylko sycące, ale i bardzo zdrowe. Ich jedzenie korzystnie wpływa na układ trawienny, a tym samym świetnie wspomaga odchudzanie. Sposobów na przygotowanie smacznej owsianki jest bardzo wiele, a niektóre kompozycje działają jak napęd dla organizmu, przyspieszając przemianę materii. Oto propozycje nocnych owsianek, dzięki którym zgubisz zbędne kilogramy.

Dietetycy nie bez powodu polecają jedzenie płatków owsianych osobom chcącym schudnąć. Są one bowiem bogate w błonnik, a ich jedzenie czyści naczynia krwionośne ze złogów cholesterolowych. Dieta bogata w owies może być więc profilaktyką chorób krążenia. Ponadto płatki owsiane obniżają poziom cukru we krwi, a całe nasiona owsa dostarczają fitoestrogenów, szczególnie cennych dla kobiet w okresie klimakterium i po menopauzie.

Eksperci przekonują, że owsianka to jeden z najzdrowszych produktów, jakie można zjeść na śniadanie. Czasami jednak w porannym pośpiechu nie ma czasu na to, aby ją gotować. Na szczęście jest jedno świetne rozwiązanie - owsiankę możesz przygotować wieczorem, na noc wstawić do lodówki, a rano tylko podgrzać i cieszyć się wyśmienitym i zdrowym śniadaniem.

Reklama

Nocna owsianka jest nie tylko wspaniałym posiłkiem pomagającym schudnąć, ale również  dostarcza wszelkiego rodzaju składników odżywcze, które przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Sekret tkwi jednak w dodatkach - odpowiednie skomponowanie składników może spowodować szybszą utratę wagi! Przedstawiamy kilka propozycji nocnych owsianek odchudzających.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść owsiankę?

Owsianka z masłem orzechowym i nasionami chia

Ta nocna owsianka to niezły zastrzyk białka - zarówno nasiona chia jak i masło orzechowe są bogactwem protein, które pomagają schudnąć.

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka krowiego lub napoju roślinnego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka nasion chia

Wszystkie składniki wymieszaj w słoiku, zakręć i odstaw na noc do lodówki. Rano wystarczy dodać do niej ulubione owoce i gotowe!

Owsianka na mleku kokosowym z orzechami, nasionami konopi i jagodami

Ta propozycja jest zarówno sycąca, jak i wyjątkowo pyszna. Połączenie orzechów włoskich i naturalnych, łuskanych nasion konopi to bomba białka, które jest ważne podczas odchudzania. Orzechy włoskie zawierają prawie 4,5 grama białka na 1/4 szklanki, a nasiona konopi mają go około 10 gramów na porcję. Mleko kokosowe natomiast zapewni świetny smak i dużo energii na resztę dnia.

Składniki

  • 1/4 szklanki nasion konopi
  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1/2 pełnotłustego mleka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej wanilii
  • niskokaloryczny słodzik do smaku (np. stewia, ksylitol, erytrytol)
  • Mała garść świeżych jagód do podania

Płatki owsiane pomieszaj z mlekiem, nasionami chia, wanilią, nasionami konopi oraz słodzikiem. Przełóż do słoika i wstaw na noc do lodówki. Rano wystarczy dodać jagody oraz orzechy włoskie.

Zobacz także: 10 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć

Owsianka z bananem, masłem orzechowym i nasionami lnu

Masło migdałowe jest nie tylko pyszne, ale i bogate w białko oraz zdrowe tłuszcze. Zawiera około 3 gramy białka na łyżkę stołową, co czyni go doskonałym uzupełnieniem owsianki. Do takiego śniadania warto dodać ulubione mleko, banany, posiekane migdały i odrobinę nasion lnu.

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego lub kokosowego
  • 1 szczypta drobnej soli morskiej lub soli kuchennej
  • 1-3 łyżeczki miodu lub słodzika do smaku
  • 1 mały dojrzały banan rozgnieciony widelcem
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 1 łyżka mielonych nasion lnu
  • łyżeczka sproszkowanej wanilii

Na mleku roślinnym ugotować płatki owsiane, dodać szczyptę soli, nasiona lnu oraz wanilię. Na koniec dodać masło migdałowe i jogurt grecki, słodzik i pomieszać. W miseczce rozgnieść banana, przełożyć gotową owsiankę i po przestygnięciu wstawić do lodówki.

Owsianka z jabłkiem i masłem orzechowym na mleku migdałowym

To połączenie nie tylko genialnie smakuje, ale również zapewnia sporą ilość białka i błonnika.  

Czytaj również: Odchudzające zioła i przyprawy

Składniki

  • ½ szlanki płatków owsianych
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka masła orzechowe
  • 1/4 szklanki jabłka, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżki miodu
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii

Płatki owsiane gotować kilka minut na mleku migdałowym razem z jabłkami. Dodać cynamon, miód, wanilię, szczyptę soli. Na koniec dołożyć masło orzechowe. Po przestygnięciu schować do lodówki.

***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owsianka przepisy | odchudzanie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy