Orzeźwiający sos idealny na upalne dni. Doskonale smakuje z mięsem, pieczywem i warzywami

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ten smaczny grecki sos przygotujesz w kilka minut
Ten smaczny grecki sos przygotujesz w kilka minut123RF/PICSEL

Czym jest tzatziki? Ten świeży i orzeźwiający sos znany jest na całym świecie

Jak zrobić tzatziki? Prosty i smaczny dodatek do mięs i warzyw

  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeży ogórek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z połowy cytryny
  • 6 listków świeżej mięty
  • Sól do smaku
  1. Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy szczyptę soli, mieszamy i przekładamy na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Miętę drobno siekamy i mieszamy z jogurtem.
  3. Czosnek obieramy, rozgniatamy i łączymy z oliwą oraz solą w małej miseczce.
  4. Do jogurtu dodajemy starty ogórek, czosnek i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i, w razie potrzeby, dosalamy do smaku.
Jak przygotować sos tzatziki, by smakował jak w greckiej tawernie?
Jak przygotować sos tzatziki, by smakował jak w greckiej tawernie?123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść tzatziki? To skarbnica zdrowia

Zmysłowe smaki: Sos holenderski Zmysłowe smakiINTERIA.PL