Pachnące bułeczki jak z renomowanej piekarni. Chrupiące kajzerki na rodzinne śniadania

Jak upiec kajzerki w domu?
Jak upiec kajzerki w domu?123RF/PICSEL

Chrupiące bułki śniadaniowe - potrzebne produkty

Zobacz również:

    • 500 g mąki pszennej typ 500
    • 7 g drożdży instant
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 250 ml letniej wody
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 średnie jajko
    Ciasto na kajzerki jest wyjątkowo proste w przygotowaniu
    Ciasto na kajzerki jest wyjątkowo proste w przygotowaniu123RF/PICSEL

    Kajzerki jak z piekarni - przepis krok po kroku

    1. Mąkę pszenną, drożdże, cukier oraz sól wsypujemy do czystej miski, a następnie mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą jajko, olej oraz wodę.
    2. Do suchych składników dolewamy mokre i krótko mieszamy, po czym przechodzimy do wyrabiania ręcznego, za pomocą miksera lub w specjalnej maszynce do pieczenia chleba.
    3. Ciasto powinno utworzyć zbitą, gładką i lśniącą kulę. Kiedy uzyskamy taki efekt, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w suche oraz ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
    4. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto odgazowujemy, przebijając wierzchnią warstwę palcami. W kolejnym kroku wykładamy na stolnicę oprószoną mąką.
    5. Krótko zagniatamy ciasto, a następnie formujemy z niego wałek i kroimy na 10-12 kawałków. Z każdej części formujemy niewielką kulkę.
    6. Po ukształtowaniu wszystkich bułeczek przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na 30-35 minut do ponownego wyrośnięcia.
    7. Na wyrośniętych bułkach wykonujemy 5 nacięć nożem. W efekcie powinniśmy uzyskać krzyżujące się ze sobą linie.
    8. Tak przygotowane bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 15-20 minut. Gotowe kajzerki podajemy lekko przestudzone z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

    Czy bułki można mrozić lub przechowywać w lodówce?

    Jak zrobić domowe bułki?Interia KulinariaInteria Kulinaria