Pachnące wanilią serniczki z patelni. Każdy kęs aksamitnie rozpływa się w ustach

Placuszki serowe to pomysł na ekspresowe śniadanie
Placuszki serowe to pomysł na ekspresowe śniadanie123RF/PICSEL

Z czego przygotować mini serniczki z patelni?

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub masła do smażenia.

Jak zrobić serniczki z patelni?

Jak przygotować placuszki na bazie twarogu?
Jak przygotować placuszki na bazie twarogu?123RF/PICSEL
  1. Do miski przekładamy kostkę twarogu, a następnie dokładnie rozdrabniamy widelcem. Do tak przygotowanego sera wbijamy jedno jajko.
  2. Masę serowo-jajeczną uzupełniamy o mąkę, cukier zwykły, cukier z wanilią i całość dokładnie mieszamy.
  3. Uzyskana konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Jeśli wyjdzie zbyt rzadka, dosypmy jeszcze pół łyżki mąki.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła lub oleju roślinnego. Chochelką nakładamy porcje ciasta, pamiętając o zachowaniu odstępów.
  5. Smażymy do momentu uzyskania rumianego koloru z obu stron. Z podanej porcji składników powinno wyjść ok. 10 serniczków.

Serniczki z patelni - z czym podawać?

Zobacz również: