Pachnące wanilią serniczki z patelni. Każdy kęs aksamitnie rozpływa się w ustach

Serniczki przygotowane na patelni to niewielkie placuszki o delikatnym środku i rumianej skórce. W każdym kęsie kryje się pożywny posiłek oraz smakowity deser. Do ich przygotowania nie potrzeba całej reklamówki zakupów. Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, by nieco odświeżyć powtarzalne menu śniadaniowe.

Placuszki serowe to pomysł na ekspresowe śniadanie
Placuszki serowe to pomysł na ekspresowe śniadanie123RF/PICSEL

Z czego przygotować mini serniczki z patelni?

Najpyszniejsze dania wcale nie muszą być przygotowywane z drogich i skomplikowanych dodatków. Często wystarczą zupełnie zwyczajne składniki, by wyczarować propozycja wpisujące się w gusta zarówno dzieci, jak i dorosłych. Nie inaczej jest z ekspresowymi serniczkami z patelni. Podstawowy przepis zakłada użycie jedynie czterech produktów oraz ok. 15 na przygotowanie. Prócz jajka, twarogu, mąki i cukru białego polecamy doprawić masę jeszcze odrobiną cukru z wanilią, który nada placuszkom subtelny posmak.

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub masła do smażenia.

Jak zrobić serniczki z patelni?

Jak przygotować placuszki na bazie twarogu?
Jak przygotować placuszki na bazie twarogu?123RF/PICSEL
  1. Do miski przekładamy kostkę twarogu, a następnie dokładnie rozdrabniamy widelcem. Do tak przygotowanego sera wbijamy jedno jajko.
  2. Masę serowo-jajeczną uzupełniamy o mąkę, cukier zwykły, cukier z wanilią i całość dokładnie mieszamy.
  3. Uzyskana konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Jeśli wyjdzie zbyt rzadka, dosypmy jeszcze pół łyżki mąki.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła lub oleju roślinnego. Chochelką nakładamy porcje ciasta, pamiętając o zachowaniu odstępów.
  5. Smażymy do momentu uzyskania rumianego koloru z obu stron. Z podanej porcji składników powinno wyjść ok. 10 serniczków.

Serniczki z patelni - z czym podawać?

Idealnie pulchne w środku i przypieczone na zewnątrz serniczki z patelni w każdym kęsie pozostawiają wyczuwalną nutę wanilii. To doskonała propozycja na leniwe poranne śniadanie, sycąca przekąska w porze obiadowej, a także pomysł na zaspokojenie silnej ochoty na słodkie. Solo smakują wyśmienicie, jednak nie warto rezygnować z dodatków.

Serniczki z patelni smakowicie komponują się z sezonowymi lub mrożonymi owocami, gęstym jogurtem naturalnym, porcją śmietany, syropem klonowym, czekoladowym lub płynnym miodem. Możemy obficie posypać je posiekanymi orzechami lub przyprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. W takim wydaniu staną się deserem, którego nie powstydziłaby się nawet najlepsza cukiernia.

Sprawdź również: Ciasto bananowo-czekoladowe

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas