Pierogami kresowymi zajadała się rodzina babci we Lwowie. Lepię je chętniej niż ruskie

Czym różnią się pierogi kresowe od ruskich?
Czym różnią się pierogi kresowe od ruskich?123RF/PICSEL

Co to są pierogi kresowe?

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Smakowite pierogi kresowe przygotujemy z kilku składników
Smakowite pierogi kresowe przygotujemy z kilku składników123RF/PICSEL
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1 duża cebula
  • 250 g słoniny lub boczku wędzonego
  • 150 g śmietany
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: świeża mięta
  1. Na stole układamy stolnicę, a następnie przesiewamy na nią mąkę pszenną. W środku robimy zagłębienie, dodajemy ciepłą wodę i sól.
  2. Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne i jednolite ciasto. W kolejnym kroku przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią i odstawiamy na kilkanaście minut.
  3. Kiedy ciasto odpoczywa, gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową odsączamy i wrzucamy do miski.
  4. Cebulę obieramy z łupiny, drobno siekamy, a słoninę lub boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Dorzucamy cebulę i szklimy. Ostudzone składniki dodajemy do naczynia z kaszą.
  5. Składniki łączymy z pokruszonym twarogiem, a następnie wszystkie składniki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
  6. Gotowy farsz doprawiamy porcją śmietany, solą i pieprzem. Na tym etapie możemy także pogłębić jego smak porcją posiekanych listków świeżej mięty.
  7. W następnym kroku ponownie wracamy do ciasta. Dzielimy je na mniejsze części, cienko wałkujemy i wycinamy koła za pomocą szklanki.
  8. Na każdy placek nakładamy porcję smakowitego farszu, składamy na pół i sklejamy brzegi. Tak przygotowane pierogi kresowe gotujemy w dobrze osolonym wrzątku przez ok. 5 minut od wypłynięcia.

Z czym podawać pierogi z kaszą gryczaną?

„Ewa gotuje”: Pierogi z wędzonym twarogiemPolsatPolsat