„Ewa gotuje”: Placek z rabarbaremPolsat

Placek z rabarbarem. Sprawdzony przepis od Ewy Wachowicz

Placek z rabarbarem według przepisu Ewy Wachowicz to prosty i przepyszny deser, idealny dla miłośników słodkich wypieków. Dowiedz się, jak przygotować to ciasto krok po kroku.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Placek z rabarbarem. Składniki

  • 400 g rabarbaru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki  imbiru
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 100 g mąki migdałowej
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny

Dekoracja: 

  • cukier puder
  • kilka truskawek

Placek z rabarbarem. Sposób przygotowania

  1. Rabarbar obrać i pokroić w 2-centymetrowe kawałki. 
  2. Przełożyć do miski, oprószyć cynamonem i imbirem. Wymieszać i odstawić. 
  3. Miękkie masło przełożyć do miski. Utrzeć. 
  4. Porcjami dodać cukier i zmiksować. Wybić jajka (jedno po drugim - cały czas ucierając). 
  5. Wsypać mąkę i mąkę migdałową. 
  6. Wlać mleko (składniki można podzielić na pół i dodać porcjami). 
  7. Dosypać proszek do pieczenia. 
  8. Uperfumować skórką z cytryny. Zmiksować. 
  9. Dodać rabarbar z przyprawami. 
  10. Wymieszać i przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Piec przez 50-60 minut w temp. 180 st. C. 

Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem i ozdobić plasterkami truskawek.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe