Placek z rabarbarem. Sprawdzony przepis od Ewy Wachowicz
Placek z rabarbarem według przepisu Ewy Wachowicz to prosty i przepyszny deser, idealny dla miłośników słodkich wypieków. Dowiedz się, jak przygotować to ciasto krok po kroku.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Placek z rabarbarem. Składniki
- 400 g rabarbaru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 100 g mąki migdałowej
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
Dekoracja:
- cukier puder
- kilka truskawek
Placek z rabarbarem. Sposób przygotowania
- Rabarbar obrać i pokroić w 2-centymetrowe kawałki.
- Przełożyć do miski, oprószyć cynamonem i imbirem. Wymieszać i odstawić.
- Miękkie masło przełożyć do miski. Utrzeć.
- Porcjami dodać cukier i zmiksować. Wybić jajka (jedno po drugim - cały czas ucierając).
- Wsypać mąkę i mąkę migdałową.
- Wlać mleko (składniki można podzielić na pół i dodać porcjami).
- Dosypać proszek do pieczenia.
- Uperfumować skórką z cytryny. Zmiksować.
- Dodać rabarbar z przyprawami.
- Wymieszać i przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Piec przez 50-60 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem i ozdobić plasterkami truskawek.
Polecamy również:
