Połącz jabłka ze śniadaniowym klasykiem. W kilkanaście minut masz zapas szarlotki z patelni

Puszyste racuchy z serka wiejskiego i jabłek polecają się na śniadanie
Puszyste racuchy z serka wiejskiego i jabłek polecają się na śniadanie123RF/PICSEL

Placuszki jak szarlotka z patelni

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki krupczatki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu

Mini szarlotki z serka wiejskiego - przygotowanie

Połączenie tartych jabłek i serka wiejskiego zaskakuje smakiem
Połączenie tartych jabłek i serka wiejskiego zaskakuje smakiem123RF/PICSEL
  1. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i łyżeczką cukru. W kolejnym kroku dodajemy żółtka, serek wiejski (serwatki nie odlewamy) i olej roślinny. Krótko miksujemy.
  2. Jabłka myjemy, osuszam, obieramy skórkę, a następnie trzemy na tarce warzywnej o grubych oczkach. Tak przygotowany owoc dodajemy do ciasta.
  3. Masę doprawiamy cynamonem oraz kardamonem i przechodzimy do przesiewania mąki. Całość mieszamy łyżką do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego i nakładamy porcję ciasta za pomocą chochelki. Smażymy z obu stron przez 2-3 minuty lub do uzyskania złotego koloru.
  5. Placuszki jak szarlotka z patelni podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Z czym podawać szarlotkowe racuchy z serka wiejskiego?