Pomidorówka na rosole z wczoraj? Ewa Wachowicz zna coś o niebo lepszego
Jeśli został nam rosół z wczoraj, nie musimy przygotowywać na nim wyłącznie pomidorówki. Wystarczy odrobina sprytu, kilka ruchów łyżką, aby powstało całkowicie nowe danie, które można przygotować dosłownie w kilka minut. Ajlauf to sycąca zupa i sposób na błyskawiczną propozycję obiadową, kiedy akurat nie mamy czasu na wymyślenie pełnowartościowego posiłku. Sprawdźmy, jak ajlauf przygotowuje Ewa Wachowicz.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Ajlauf zupa: składniki
- rosół z wczoraj
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka wody lub śmietanki
- natka pietruszki do podania

Jak się robi ajlauf?
- Jajka wybić do garnuszka.
- Dodać mąkę.
- Posolić i dokładnie wymieszać łyżką, rozcierając wszystkie grudki (jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dolać trochę wody lub śmietanki).
- Małym strumieniem wlać na gorący rosół i gotować przez minutę.
- Podawać od razu, dekorując posiekaną natką pietruszki.
Polecamy również:
