„Ewa gotuje”: Ajlauf zupaPolsat

Pomidorówka na rosole z wczoraj? Ewa Wachowicz zna coś o niebo lepszego

Jeśli został nam rosół z wczoraj, nie musimy przygotowywać na nim wyłącznie pomidorówki. Wystarczy odrobina sprytu, kilka ruchów łyżką, aby powstało całkowicie nowe danie, które można przygotować dosłownie w kilka minut. Ajlauf to sycąca zupa i sposób na błyskawiczną propozycję obiadową, kiedy akurat nie mamy czasu na wymyślenie pełnowartościowego posiłku. Sprawdźmy, jak ajlauf przygotowuje Ewa Wachowicz.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Ajlauf zupa: składniki

  • rosół z wczoraj 
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody lub śmietanki
  • natka pietruszki do podania
Jeśli masz rosół z wczoraj, dodaj do niego kluski lane. Ajlauf zupa nasyci brzuch
Jeśli masz rosół z wczoraj, dodaj do niego kluski lane. Ajlauf zupa nasyci brzuch123RF/PICSEL

Jak się robi ajlauf?

  1. Jajka wybić do garnuszka. 
  2. Dodać mąkę. 
  3. Posolić i dokładnie wymieszać łyżką, rozcierając wszystkie grudki (jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dolać trochę wody lub śmietanki). 
  4. Małym strumieniem wlać na gorący rosół i gotować przez minutę.
  5. Podawać od razu, dekorując posiekaną natką pietruszki.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News