Popularny ser z Polski podbija świat. Trafił do czołówki prestiżowego rankingu
Prestiżowy portal kulinarny Taste Atlas opublikował ranking najlepszych serów świata. W ścisłej czołówce znalazł się jeden ze specjałów z Polski i zajął drugie miejsce w kategorii serów wędzonych. Uwaga, wcale nie chodzi o słynny oscypek.
Spis treści:
Zobacz również:
- Wybrano sto najmniej smacznych potraw 2023 roku. Na liście aż trzy polskie dania
- 100 najlepszych dań świata. W rankingu znalazły się dwa polskie przysmaki
- Polski przysmak uznany za najgorszy. Uplasował się na pierwszym miejscu w rankingu
- Polska żywność podbija świat, a zwłaszcza Niemcy. Co wysyłamy na zagraniczne stoły?
Oscypek pokonany. Portal kulinarny Taste Atlas opublikował ranking najlepszych serów na świecie. Polskich akcentów nie zabrakło, a jeden ze specjałów zajął drugie miejsce w kategorii serów wędzonych.
Wspomniany portal publikuje rankingi spożywczych artykułów już od wielu lat, a poszczególne kategorie powstają dzięki punktom przyznawanym przez internautów. Tym razem pod uwagę wzięto ponad 24 tys. ocen, które wystawiano ponad 1300 serom z różnych stron świata.
Zobacz też: Który ser jest najzdrowszy?
Ser ze Śląska podbija świat. Opublikowano prestiżowy ranking
Drugie miejsce w kategorii "Najlepsze sery wędzone na świecie" zajęła śląska gołka. Przysmak powstaje wyłącznie z mleka krowiego. Swoim wyglądem może nieco przypominać oscypka, ponieważ podobnie jak on ma delikatnie żółty kolor, smak i miękką konsystencję. Gołka w swojej kategorii przegrała z włoskim serem Provola.
- Gołkę przed wędzeniem umieszcza się w rzeźbionych drewnianych foremkach, które tworzą jego typowy cylindryczny kształt i zapewniają dekoracyjny wzór. Dzięki delikatnemu smakowi, wędzonemu aromatowi i miękkiej konsystencji gołka najlepiej komponuje się z przetworami owocowymi i pieczywem - podaje Taste Atlas.
Na czwartym miejscu zestawienia najlepszych serów wędzonych znalazła się redykołka, która jest produkowana głównie na Podhalu i w Beskidzie Śląskim. Dla oscypka również znalazło się miejsce we wspomnianym zestawieniu. Przysmak z Podhala i innych górskich regionów trafił na miejsce dziewiąte.
Najlepszy ser świata. Internauci wybrali włoski przysmak
Najlepiej ocenionym serem na świecie został włoski przysmak Parmigiano Reggiano, który uzyskał 4,7 gwiazdki w skali pięciostopniowej. Jest on produkowany z częściowo odtłuszczonego mleka krowiego, ma ziarnistą konsystencję. Nazwa jest związana z miejscem jego pochodzenia, czyli Parmy.
- Parmigiano Reggiano jest jednym z podstawowych składników wielu klasycznych dań włoskich. Idealnie sprawdza się jako dodatek m.in. do makaronów, ale można go również spożywać jako ser stołowy, zazwyczaj podawany z surówkami, sałatkami i świeżymi owocami lub orzechami - czytamy na stronie Taste Atlas.
Na drugim miejscu wśród najlepszych serów świata znalazła się Mozzarella di Bufala Campana. Powstaje z mleka bawolego, które zawiera sporą ilość wapnia i białka. Jest produkowana w Kampanii, Apulii, Molise i Lacjum. Podium zamyka kolejny włoski przysmak - tym razem jest to Stracchino di Crescenza, który robi się z mleka krowiego lub bawolego. Ma kremową konsystencję, łagodny, słodki lub owocowy smak.
Włoskie sery, jak widać, nie dały konkurencji żadnych szans. Na kolejnych miejscach znalazły się m.in. grecki Graviera Maxou, francuski Reblochon czy Pljevaljski Sir z Czarnogóry. I tutaj ciekawostka: w klasyfikacji najlepszych serów świata znalazło się miejsce dla Bryndzy Podhalańskiej. Trafiła na 18. miejsce.
- Bryndza Podhalańska jest produktem sezonowym. Wytwarzana jest tylko od maja do września. Unikalna flora jednego z najczystszych regionów Europy ma ogromny wpływ na jakość tego świeżego i kremowego produktu, często łączonego z wytrawnymi białymi winami - czytamy w uzasadnieniu werdyktu.
Zobacz też: Jak odpowiednio przechowywać ser?
***