Proste dania z gotowanych ziemniaków
Chrupiące racuszki, pyszne zapiekanki, lekkie sałatki oraz krokiety, rogaliki, kopytka - prezentujemy przepisy na proste i praktyczne dania z gotowanych ziemniaków.

Rogaliki ziemniaczane
Składniki: - 0,3 kg ziemniaków, - 15 dag masła, - 35 dag mąki, - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 żółtko, - 1 łyżka ziarna sezamowego, - 15 dag mrożonego szpinaku w liściach, - 1 mała cebula, - 1 mały ząbek czosnku, - 2 łyżki masła, - 5 dag fety, - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować obrane w osolonej wodzie, lekko ostudzone przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć masłem, szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrozić, wycisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać do niego szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę przesmażyć. Szpinak lekko przestudzić i połączyć z fetą. Przygotowane ciasto rozwałkować i wyciąć z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać po łyżce farszu, posmarować brzegi trójkątów rozmąconym z 2 łyżkami wody żółtkiem, zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować wierzch rogalików żółtkiem i posypać ziarnem sezamowym. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 25 min. Czas przygotowania 1 h. 15 min. Przepis na 20 sztuk.
Kopytka z ziołami i czosnkiem

Składniki: - 0,5 kg. ziemniaków, - 2 jajka, - 4 łyżki mąki pszennej, - 10 dag. boczku wędzonego, - zioła: tymianek, rozmaryn, - sól, pieprz, czerwona papryka,
Przygotowanie:
Mączyste ziemniaki ugotować i ostudzić. Najlepiej ugotować ziemniaki poprzedniego dnia. Zmielić i dobrze wyrobić z jajkami i mąką. Ugotować. Na łyżce oleju przesmażyć boczek pokrojony w drobniutką kosteczkę, dodać do niego zioła i polać ugotowane kopytka. Oprószyć czerwoną papryką. Czas przygotowania 1,5 h. (razem z gotowaniem i studzeniem ziemniaków). Przepis na 4 osoby.
Kieszonki z grzybami

Składniki na 4 porcje: - 1 kg ziemniaków,- 2 jajka,- sól,- pieprz,- 3 łyżki masła,- 10 dag mąki,- 20 dag pieczarek,- 1 cebula,- 4 łyżki natki pietruszki,- 5 dag bułki tartej,- 4 łyżki stopionego masła,- tymianek lub natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć w zimnej wodzie. W garnku zagotować wodę, ugotować w niej ziemnaiki w mundurkach. Obrać ze skórki i zrobić piure. Oddzielić białka od żółtek. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z żółtkami, 1 łyżką masła, 2 łyżeczkami soli i mąką. Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę drobno posiekać. Cebulę i pieczarki dusić 10 minut na pozosta łej porcji masła. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę. Ciasto ziemnaiczane rozwałkować, wyciąć 16 krążków. Na środek każdego nałożyć 1 łyżeczkę farszu pieczarkowego. Brzegi krążków posmarować białkami, skleić. Wierzch kieszonek posmarować białkiem i obtoczyć w bułce. Smażyć na maśle z obu stron. Przed podaniem udekorować zieleniną.
Ziemniaczana patelnia

Składniki: - 60 dag wczorajszych ugotowanych ziemniaków, - 3 różnokolorowe papryki, - duży por, - 15 dag podeschniętej kiełbasy, - olej do smażenia,- 3 łyżki Ajwaru
Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój w grube plastry, paprykę na kawałki, a kiełbasę i por w skośne plasterki. Na oleju przysmaż najpierw ziemniaki. Dodaj kiełbasę, por i paprykę. Smaż 5 min. mieszając. Dodaj Ajwar oraz 3 łyżki wody. Wymieszaj. pzypraw solą i pieprzem. Danie podaj posypane natką.
Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa

Składniki: - 40 dag mrożonego szpinaku,- 1 kg ziemniaków,- 1/3 szklanki mleka,- 2 żółtka,- 10 dag żółtego sera,- 4 łyżki masła,- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,- 1 mała cebula,- 1 ząbek czosnku,- sól, pieprz,- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować, schłodzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść. Dodać mleko, żółtka i 2 łyżki miękkiego masła. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,dokładnie wymieszać. Szpinak rozmrozić i odsączyć. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak i po chwili smażenia zalać śmietaną, dusić ok. 5 min. Do natłuszczonej formy przełożyć masę ziemniaczaną, wyrównać wierzch, położyć szpinak, na szpinaku położyć paski żółtego sera. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 20 min. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 6 osób.
Ziemniaczana sałatka z soczewicą

Składniki: - 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, - 30 dag ugotowanej soczewicy, - 1 mały por, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki oleju, - sól, pieprz, - sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, pora oczyścić i także pokroić w plastry. Wszystkie składniki sałatki połączyć i doprawić. Czas przygotowania 15 min. Przepis na 6 porcji.
Babeczki ziemniaczano-szpinakowe

Składniki:- 1 kg ugotowanych ziemniaków,- 1/3 szklanki mleka,- 4 łyżki masła,- 2 żółtka,- 0,3 kg mrożonego szpinaku w liściach,- 1 ząbek czosnku,- 1 łyżka siekanej cebuli,- 1 mała czerwona papryka,- sól, pieprz,- gałka muszkatołowa,- tłuszcz do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
Szpinak po rozmrożeniu odsączyć z wody. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać szpinak, smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, schłodzić. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki przecisnać przez praskę lub dokładnie ugnieść. Dodać mleko, żółtko i 2 łyżki miękkiego masła. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną podzielić na 3 części. Jedną pozostawić. Do drugiej dodać paprykę, a trzecią wymieszać ze szpinakiem. Foremki wysmarować tłuszczem i nakładać na przemian masy ziemniaczane. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Czas zależy od wielkości foremek. 20 min do 40. Czas przygotowania 1h 15min. Przepis na 8 osób.
Racuszki ziemniaczane

Składniki: - 0,5 kg. ugotowanych ziemniaków, - 2 jajka, - 2 łyżki siekanych ziół, - 3 łyżki mąki, - 2 łyżki śmietany 18 proc., - sól, pieprz, - olej do smażenia
Przygotowanie:
Dobrze schłodzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć z żółtkami jajka, śmietaną, mąka i ziołami wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i połączyć z masą ziemniaczaną delikatnie mieszając. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Czas przygotowania 40 min. Przepis na 6 osób
Sałatka ziemniaczana

Przepis na 6 porcji:- 0.5 kg. ziemniaków ugotowanych w mundurkach, - 0.5 główki małej kapusty włoskiej, - 3 pomidory, - 3 strączki różnokolorowej papryki, - 4 ogórki kiszone,
Sos:
- 2 ząbki czosnku utarte z solą, - pęczek siekanego kopru, - 2 łyżki octu winnego, - pieprz, - 0.5 szkl. oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować, posypać solą i ugnieść. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, ogórki w plasterki. Składniki sałatki wymieszać. Ocet przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek, ucierając dolać olej. Dosypać koperek. Sosem zalać sałatkę. Czas przygotowania 0.5 h.
Chrupiące krokiety

Składniki na 6 porcji:- 70 dag ugotowanych ziemniaków, - 2 żółtka, - 2 jajka, - łyżka masła, - po 3 łyżki bułki tartej i mąki, - sól, gałka muszkatołowa, - olej do smażenia.
Przygotowanie:
Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, zagnieść z masłem i żółtkami. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Wyrobić na jednolitą masę. Uformować z niej wałeczek o grubości ok. 2 cm. Pokroić go na kawałki o dł. 4 cm. Każdy krokiet obtoczyć w mące, zanurzyć w rozmąconym jajku, a na końcu w tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron, na złoty kolor. Podawać gorące z surówką z cykorii, pomidora i ogórka. Czas przygotowania 40 minut
Kotleciki z sezamem

Składniki na 8 porcji: - 1/2 kilograma ziemniaków, - 1 cebula, - 3 jajka, - 2 łyżki oleju, - 10 łyżek ziaren sezamowych, - pół szklanki cukru, - 4 łyżki mąki, - 4 łyżki tartej bułki, - olej do smażenia, sól, pieprz.
Przyrządzanie:
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mielenia lub przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Wymieszać ziemniaki z usmażoną cebulą, 2 jajkami, 3 łyżkami tartej bułki, 2 łyżkami ziarna sezamowego oraz solą i pieprzem. Z masy tej uformować kotleciki, obtoczyć je w mące, jajku, tartej bułce i ziarnach sezamowych. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kotleciki obsmażać na nim ze wszystkich stron na złoty kolor. Danie najlepiej smakuje, podane z sosem grzybowym lub z sałatą. 1 porcja - 300 kcal Czas przygotowania: 55 minut
Kobieta INTERIA.PL on Facebook