Reklama

Reklama

Proste dania z gotowanych ziemniaków

Chrupiące racuszki, pyszne zapiekanki, lekkie sałatki oraz krokiety, rogaliki, kopytka - prezentujemy przepisy na proste i praktyczne dania z gotowanych ziemniaków.

Rogaliki ziemniaczane

Składniki:
- 0,3 kg ziemniaków,
- 15 dag masła,
- 35 dag mąki,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka ziarna sezamowego,
- 15 dag mrożonego szpinaku w liściach,
- 1 mała cebula,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 5 dag fety,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować obrane w osolonej wodzie, lekko ostudzone przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć masłem, szczyptą soli i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrozić, wycisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać do niego szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę przesmażyć. Szpinak lekko przestudzić i połączyć z fetą. Przygotowane ciasto rozwałkować i wyciąć z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać po łyżce farszu, posmarować brzegi trójkątów rozmąconym z 2 łyżkami wody żółtkiem, zwijać rogaliki. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować wierzch rogalików żółtkiem i posypać ziarnem sezamowym. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 25 min.
Czas przygotowania 1 h. 15 min.
Przepis na 20 sztuk.

Reklama

Kopytka z ziołami i czosnkiem

Składniki:
- 0,5 kg. ziemniaków,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 10 dag. boczku wędzonego,
- zioła: tymianek, rozmaryn,
- sól, pieprz, czerwona papryka,

Przygotowanie:

Mączyste ziemniaki ugotować i ostudzić. Najlepiej ugotować ziemniaki poprzedniego dnia. Zmielić i dobrze wyrobić z jajkami i mąką. Ugotować. Na łyżce oleju przesmażyć boczek pokrojony w drobniutką kosteczkę, dodać do niego zioła i polać ugotowane kopytka. Oprószyć czerwoną papryką. Czas przygotowania 1,5 h. (razem z gotowaniem i studzeniem ziemniaków). Przepis na 4 osoby.

Kieszonki z grzybami

Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- 3 łyżki masła,
- 10 dag mąki,
- 20 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- 4 łyżki natki pietruszki,
- 5 dag bułki tartej,
- 4 łyżki stopionego masła,
- tymianek lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć w zimnej wodzie. W garnku zagotować wodę, ugotować w niej ziemnaiki w mundurkach. Obrać ze skórki i zrobić piure. Oddzielić białka od żółtek. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z żółtkami, 1 łyżką masła, 2 łyżeczkami soli i mąką. Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę drobno posiekać. Cebulę i pieczarki dusić 10 minut na pozosta łej porcji masła. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę. Ciasto ziemnaiczane rozwałkować, wyciąć 16 krążków. Na środek każdego nałożyć 1 łyżeczkę farszu pieczarkowego. Brzegi krążków posmarować białkami, skleić. Wierzch kieszonek posmarować białkiem i obtoczyć w bułce. Smażyć na maśle z obu stron. Przed podaniem udekorować zieleniną.

Ziemniaczana patelnia

Składniki:
- 60 dag wczorajszych ugotowanych ziemniaków,
- 3 różnokolorowe papryki,
- duży por,
- 15 dag podeschniętej kiełbasy,
- olej do smażenia,
- 3 łyżki Ajwaru

Przygotowanie:

Ziemniaki pokrój w grube plastry, paprykę na kawałki, a kiełbasę i por w skośne plasterki.
Na oleju przysmaż najpierw ziemniaki. Dodaj kiełbasę, por i paprykę. Smaż 5 min. mieszając. Dodaj Ajwar oraz 3 łyżki wody. Wymieszaj. pzypraw solą i pieprzem. Danie podaj posypane natką.

Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa

Składniki:
- 40 dag mrożonego szpinaku,
- 1 kg ziemniaków,
- 1/3 szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- 10 dag żółtego sera,
- 4 łyżki masła,
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować, schłodzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść. Dodać mleko, żółtka i 2 łyżki miękkiego masła. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,dokładnie wymieszać. Szpinak rozmrozić i odsączyć. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak i po chwili smażenia zalać śmietaną, dusić ok. 5 min. Do natłuszczonej formy przełożyć masę ziemniaczaną, wyrównać wierzch, położyć szpinak, na szpinaku położyć paski żółtego sera. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 20 min.
Czas przygotowania 2 h. Przepis na 6 osób.

Ziemniaczana sałatka z soczewicą

Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 30 dag ugotowanej soczewicy,
- 1 mały por,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, pora oczyścić i także pokroić w plastry. Wszystkie składniki sałatki połączyć i doprawić.
Czas przygotowania 15 min. Przepis na 6 porcji.

Babeczki ziemniaczano-szpinakowe

Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1/3 szklanki mleka,
- 4 łyżki masła,
- 2 żółtka,
- 0,3 kg mrożonego szpinaku w liściach,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka siekanej cebuli,
- 1 mała czerwona papryka,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- tłuszcz do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

Szpinak po rozmrożeniu odsączyć z wody. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać szpinak, smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, schłodzić. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki przecisnać przez praskę lub dokładnie ugnieść. Dodać mleko, żółtko i 2 łyżki miękkiego masła. Doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną podzielić na 3 części. Jedną pozostawić. Do drugiej dodać paprykę, a trzecią wymieszać ze szpinakiem. Foremki wysmarować tłuszczem i nakładać na przemian masy ziemniaczane. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Czas zależy od wielkości foremek. 20 min do 40. Czas przygotowania 1h 15min. Przepis na 8 osób.

Racuszki ziemniaczane

Składniki:
- 0,5 kg. ugotowanych ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2 łyżki siekanych ziół,
- 3 łyżki mąki,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Dobrze schłodzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć z żółtkami jajka, śmietaną, mąka i ziołami wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i połączyć z masą ziemniaczaną delikatnie mieszając. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Czas przygotowania 40 min.
Przepis na 6 osób

Sałatka ziemniaczana

Przepis na 6 porcji:
- 0.5 kg. ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
- 0.5 główki małej kapusty włoskiej,
- 3 pomidory,
- 3 strączki różnokolorowej papryki,
- 4 ogórki kiszone,

Sos:

- 2 ząbki czosnku utarte z solą,
- pęczek siekanego kopru,
- 2 łyżki octu winnego,
- pieprz,
- 0.5 szkl. oleju

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować, posypać solą i ugnieść. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, ogórki w plasterki. Składniki sałatki wymieszać. Ocet przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek, ucierając dolać olej. Dosypać koperek. Sosem zalać sałatkę.
Czas przygotowania 0.5 h.

Chrupiące krokiety

Składniki na 6 porcji:
- 70 dag ugotowanych ziemniaków,
- 2 żółtka,
- 2 jajka,
- łyżka masła,
- po 3 łyżki bułki tartej i mąki,
- sól, gałka muszkatołowa,
- olej do smażenia.

Przygotowanie:

Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, zagnieść z masłem i żółtkami. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Wyrobić na jednolitą masę. Uformować z niej wałeczek o grubości ok. 2 cm. Pokroić go na kawałki o dł. 4 cm. Każdy krokiet obtoczyć w mące, zanurzyć w rozmąconym jajku, a na końcu w tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron, na złoty kolor. Podawać gorące z surówką z cykorii, pomidora i ogórka.
Czas przygotowania 40 minut

Kotleciki z sezamem

Składniki na 8 porcji:
- 1/2 kilograma ziemniaków,
- 1 cebula,
- 3 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- 10 łyżek ziaren sezamowych,
- pół szklanki cukru,
- 4 łyżki mąki,
- 4 łyżki tartej bułki,
- olej do smażenia, sól, pieprz.

Przyrządzanie:

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mielenia lub przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Wymieszać ziemniaki z usmażoną cebulą, 2 jajkami, 3 łyżkami tartej bułki, 2 łyżkami ziarna sezamowego oraz solą i pieprzem. Z masy tej uformować kotleciki, obtoczyć je w mące, jajku, tartej bułce i ziarnach sezamowych. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Kotleciki obsmażać na nim ze wszystkich stron na złoty kolor. Danie najlepiej smakuje, podane z sosem grzybowym lub z sałatą.
1 porcja - 300 kcal
Czas przygotowania: 55 minut

Kobieta INTERIA.PL on Facebook

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: plastry | kolor | wody | złoty | Facebook | cebula | olej | czosnek | jaja | szpinak | sól

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy