Prosty przepis na torcik czekoladowy z programu "Ewa Gotuje"
Torcik czekoladowy z przepisu Ewy Wachowicz zachwyca swoją prostotą i smakiem. Czekoladowa baza jest połączeniem czekolady, kakao i puszystej piany z białek. Delikatny krem śmietanowy wzbogacony czekoladą i owocowa dekoracja sprawiają, że deser jest idealny na każdą okazję.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na torcik czekoladowy
- 200 g czekolady gorzkiej
- 200 g masła
- 7 jajek
- ¾ szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
Krem:
- 100 g czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
Zdobienie:
- maliny
- truskawki
- borówki amerykańskie
- melisa

Torcik czekoladowy. Sposób przygotowania
- Czekoladę z masłem roztopić w gorącej kąpieli wodnej.
- Żółtka utrzeć z mniej więcej połową cukru. Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić resztą cukru.
- Do żółtek dodać kakao i lekko przestudzoną czekoladę z masłem. Wymieszać.
- Dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i oprószonej kakao).
- Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.
- Zrobić krem.
- Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku.
- Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
- Zimną śmietanę ubić na sztywno.
- Dodać kakao i wymieszać.
- Wlać przestudzoną żelatynę.
- Posłodzić i zmiksować.
- Dorzucić czekoladę i ostrożnie wymieszać szpatułką.
- Krem nałożyć na upieczone i wystudzone ciasto.
- Schłodzić w lodówce.
- Oprószyć kakao.
Udekorować owocami oraz listkami melisy.
Polecamy również:
