„Ewa gotuje”: Torcik czekoladowyPolsat

Prosty przepis na torcik czekoladowy z programu "Ewa Gotuje"

Torcik czekoladowy z przepisu Ewy Wachowicz zachwyca swoją prostotą i smakiem. Czekoladowa baza jest połączeniem czekolady, kakao i puszystej piany z białek. Delikatny krem śmietanowy wzbogacony czekoladą i owocowa dekoracja sprawiają, że deser jest idealny na każdą okazję.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki na torcik czekoladowy

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła
  • 7  jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao

Krem: 

  • 100 g czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru

Zdobienie: 

  • maliny
  • truskawki
  • borówki amerykańskie
  • melisa
Tort
Tort123RF/PICSEL

Torcik czekoladowy. Sposób przygotowania

  1. Czekoladę z masłem roztopić w gorącej kąpieli wodnej. 
  2. Żółtka utrzeć z mniej więcej połową cukru. Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić resztą cukru. 
  3. Do żółtek dodać kakao i lekko przestudzoną czekoladę z masłem. Wymieszać. 
  4. Dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i oprószonej kakao). 
  5. Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C. 
  6. Zrobić krem. 
  7. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. 
  8. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. 
  9. Zimną śmietanę ubić na sztywno. 
  10. Dodać kakao i wymieszać. 
  11. Wlać przestudzoną żelatynę. 
  12. Posłodzić i zmiksować. 
  13. Dorzucić czekoladę i ostrożnie wymieszać szpatułką. 
  14. Krem nałożyć na upieczone i wystudzone ciasto. 
  15. Schłodzić w lodówce. 
  16. Oprószyć kakao. 

Udekorować owocami oraz listkami melisy.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe