Reklama

Reklama

Przechowujesz ser w ten sposób? Popełniasz duży błąd

Ser najczęściej wybieramy pod kątem gatunku - pleśniowy, żółty czy biały. Jednak okazuje się, że niezwykle ważne jest także zapakowanie sera, a następnie właściwe go przechowywanie. Jak więc go wybrać?

W dzisiejszym tempie życia wielu z nas robi zakupy w pośpiechu. Często wybieramy gotowe do spożycia produkty lub te zapakowane w taki sposób, aby dłużej trzymały świeżość. Jest to jednak błąd, przez który pozbawiamy się przyjemności z jedzenia.

Jakie sery wybierać?

Raymond Hook, który w branży serów pracuje już od 1984 roku, mówi o wyborze właściwie zapakowanego produktu oraz odpowiednim przechowywaniu go w domu. Pierwszym często popełnianym błędem jest kupowanie paczkowanych serów.

Lepiej wybrać z tych, które znajdują się za ladą - pokrojone w plastry lub na kawałki. Jeśli już nawet kupujemy ser uprzednio zapakowany, powinniśmy przed podaniem go na stół przyciąć jego zewnętrzne krawędzie lub pozbyć się skrajnych plastrów.

Jak przechowywać sery?

Niestety, często sprzedawcy i tak pakują nam zakupiony ser w plastikowe folie czy woreczki. Dlatego po przyjściu do domu należy wyjąć go z tego opakowania. Zamiast tego najlepiej zawinąć go w papier, np. taki do pieczenia.

A dlaczego właściwie plastik jest zły dla sera? Wyjaśnia to Raymond Hook:

Jak podawać sery?

Reklama

Kiedy chcemy podać ser na stół, należy pokroić dokładną ilość, jaką chcemy podać, a następnie chwilę odczekać. Pozwoli to serowi osiągnąć temperaturę pokojową, co powinno zająć około godziny. 

"Smak sera tkwi w tłuszczu. Kiedy jesz go zimnego, oleje w nim zawarte nie są w stanie pokryć go w całości, przez co przenikają na wierzch" - mówi Hook.

Zobacz więcej:

Ser pleśniowy a zdrowie. Czy wszyscy mogą go jeść?

Co zrobić, by ser dłużej zachował świeżość?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje