Przechowujesz ser w ten sposób? Popełniasz duży błąd

Ser najczęściej wybieramy pod kątem gatunku - pleśniowy, żółty czy biały. Jednak okazuje się, że niezwykle ważne jest także zapakowanie sera, a następnie właściwe go przechowywanie. Jak więc go wybrać?

Jak przechowywać ser, aby był smaczny?
Jak przechowywać ser, aby był smaczny?123RF/PICSEL

W dzisiejszym tempie życia wielu z nas robi zakupy w pośpiechu. Często wybieramy gotowe do spożycia produkty lub te zapakowane w taki sposób, aby dłużej trzymały świeżość. Jest to jednak błąd, przez który pozbawiamy się przyjemności z jedzenia.

Jakie sery wybierać?

Lepiej wybrać z tych, które znajdują się za ladą - pokrojone w plastry lub na kawałki. Jeśli już nawet kupujemy ser uprzednio zapakowany, powinniśmy przed podaniem go na stół przyciąć jego zewnętrzne krawędzie lub pozbyć się skrajnych plastrów.

Jak przechowywać sery?

Niestety, często sprzedawcy i tak pakują nam zakupiony ser w plastikowe folie czy woreczki. Dlatego po przyjściu do domu należy wyjąć go z tego opakowania. Zamiast tego najlepiej zawinąć go w papier, np. taki do pieczenia.

A dlaczego właściwie plastik jest zły dla sera? Wyjaśnia to Raymond Hook:

Kiedy ser dojrzewa, wydziela amoniak. Jeśli jest owinięty plastikową folią, amoniak nie może uciec, więc wraca do sera. W przypadku sera ze skórką wpływ plastiku jest równie zły. W serach jest woda z otoczenia. Jeśli są ciasno owinięte, może to spowodować, że wilgoć w serze opadnie na skórkę na dnie, sprawiając, że będzie mokra

Jak podawać sery?

Kiedy chcemy podać ser na stół, należy pokroić dokładną ilość, jaką chcemy podać, a następnie chwilę odczekać. Pozwoli to serowi osiągnąć temperaturę pokojową, co powinno zająć około godziny.

"Smak sera tkwi w tłuszczu. Kiedy jesz go zimnego, oleje w nim zawarte nie są w stanie pokryć go w całości, przez co przenikają na wierzch" - mówi Hook.

„Ewa gotuje”: Sernik jaglany z wiśniamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas