Puszysty i mięciutki sernik? Wcale nie potrzebujesz cukierniczego drygu

Oprac.: Tomasz Hirkyj
Czy jest ktoś, kto nie lubi sernika? Jeśli tak, to nie wie, co traci! Miłośnicy tego naszego popularnego ciasta mają swoje receptury na deser, jednak Ewa Wachowicz zdradza swoje sposoby na ciasto. Wychodzi puszyste, wilgotne, więc to nie lada gratka dla łasuchów. Jak zrobić puszysty sernik Ewy Wachowicz? Sprawdźmy!

Sekret puszystego sernika? Oto tajniki
Jeśli nie udał nam się nigdy puszysty sernik i po wyjęciu z pieca nam szybko opadał, to Ewa Wachowicz pokazuje nam krok po kroku, aby ciasto wyszło idealnie. Wystarczy trzymać się receptury, a sernik wyjdzie nam jak z obrazka. Gotowe ciasto można udekorować na talerzu wiśniowym sosem, ale nie trzeba długo również czekać, bo szybko zniknie ze stołu i pozostaną wyłącznie okruszki.
Składniki na puszysty sernik od Ewy Wachowicz

- 1 kg sera białego
- 8 jajek
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 150 g herbatników
- cukier puder do dekoracji
DO PODANIA
- sos z mrożonych wiśni
- melisa
Zobacz również:
- Wachowicz dostała przepis od bratowej. Zagnieć od razu z podwójnej porcji
- Podana w słoiku zachwyci gości. Sekretem tej sałatki śledziowej jest sos
- W Azji jedzą do wszystkiego. Wspiera układ nerwowy, idealna dla cukrzyków
- Proste w przygotowaniu, oryginalne w smaku. Trzy alternatywy dla klasycznych ciast
Jak zrobić puszysty sernik od Ewy Wachowicz?

- Spód foremki wyścielić papierem do pieczenia, boki natłuścić.
- Na dnie ułożyć herbatniki (na końcu trzeba będzie dociąć).
- Ser zmiksować z żółtkami, proszkiem do pieczenia, miąższem z laski wanilii, budyniem, olejem i mlekiem.
- Białka ubić z solą.
- Utrwalić cukrem i połączyć z masą serową (można to zrobić robotem, ale na najniższych obrotach).
- Przelać na spód z herbatników.
- Wstawić na 80 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
- Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać z sosem wiśniowym (mrożone owoce wystarczy zagotować i zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej).
- Na talerzyku udekorować melisą.