Puszysty i mięciutki sernik? Wcale nie potrzebujesz cukierniczego drygu

Puszysty sernik idealny do popołudniowej kawy? Ewa Wachowicz pokazuje, jak go zrobić
Puszysty sernik idealny do popołudniowej kawy? Ewa Wachowicz pokazuje, jak go zrobić123RF/PICSEL

Sekret puszystego sernika? Oto tajniki

„Ewa gotuje”: Puszysty sernik z budyniemPolsatPolsat

Składniki na puszysty sernik od Ewy Wachowicz

Dobrej jakości twaróg to podstawa puszystego sernika
Dobrej jakości twaróg to podstawa puszystego sernika123RF/PICSEL
  • 1 kg sera białego
  • 8 jajek 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 laska wanilii 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • 2 szklanki mleka 
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka cukru 
  • 150 g herbatników 
  • cukier puder do dekoracji 
  •  sos z mrożonych wiśni 
  •  melisa

Jak zrobić puszysty sernik od Ewy Wachowicz?

Sernik może być strzałem w dziesiątkę, kiedy chcemy podać coś słodkiego w Wielkanoc
Sernik może być strzałem w dziesiątkę, kiedy chcemy podać coś słodkiego w Wielkanoc123RF/PICSEL
  1. Spód foremki wyścielić papierem do pieczenia, boki natłuścić. 
  2. Na dnie ułożyć herbatniki (na końcu trzeba będzie dociąć).
  3. Ser zmiksować z żółtkami, proszkiem do pieczenia, miąższem z laski wanilii, budyniem, olejem i mlekiem.
  4. Białka ubić z solą. 
  5. Utrwalić cukrem i połączyć z masą serową (można to zrobić robotem, ale na najniższych obrotach).
  6. Przelać na spód z herbatników. 
  7. Wstawić na 80 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. 
  8. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 
  9. Podawać z sosem wiśniowym (mrożone owoce wystarczy zagotować i zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej). 
  10. Na talerzyku udekorować melisą.