Puszysty i mięciutki sernik? Wcale nie potrzebujesz cukierniczego drygu

Czy jest ktoś, kto nie lubi sernika? Jeśli tak, to nie wie, co traci! Miłośnicy tego naszego popularnego ciasta mają swoje receptury na deser, jednak Ewa Wachowicz zdradza swoje sposoby na ciasto. Wychodzi puszyste, wilgotne, więc to nie lada gratka dla łasuchów. Jak zrobić puszysty sernik Ewy Wachowicz? Sprawdźmy!

Puszysty sernik idealny do popołudniowej kawy? Ewa Wachowicz pokazuje, jak go zrobić
Puszysty sernik idealny do popołudniowej kawy? Ewa Wachowicz pokazuje, jak go zrobić123RF/PICSEL

Sekret puszystego sernika? Oto tajniki

Jeśli nie udał nam się nigdy puszysty sernik i po wyjęciu z pieca nam szybko opadał, to Ewa Wachowicz pokazuje nam krok po kroku, aby ciasto wyszło idealnie. Wystarczy trzymać się receptury, a sernik wyjdzie nam jak z obrazka. Gotowe ciasto można udekorować na talerzu wiśniowym sosem, ale nie trzeba długo również czekać, bo szybko zniknie ze stołu i pozostaną wyłącznie okruszki.

„Ewa gotuje”: Puszysty sernik z budyniemPolsat

Składniki na puszysty sernik od Ewy Wachowicz

Dobrej jakości twaróg to podstawa puszystego sernika
Dobrej jakości twaróg to podstawa puszystego sernika123RF/PICSEL
  • 1 kg sera białego
  • 8 jajek 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 laska wanilii 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego 
  • 2 szklanki mleka 
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka cukru 
  • 150 g herbatników 
  • cukier puder do dekoracji 

DO PODANIA 

  •  sos z mrożonych wiśni 
  •  melisa

Jak zrobić puszysty sernik od Ewy Wachowicz?

Sernik może być strzałem w dziesiątkę, kiedy chcemy podać coś słodkiego w Wielkanoc
Sernik może być strzałem w dziesiątkę, kiedy chcemy podać coś słodkiego w Wielkanoc123RF/PICSEL
  1. Spód foremki wyścielić papierem do pieczenia, boki natłuścić. 
  2. Na dnie ułożyć herbatniki (na końcu trzeba będzie dociąć).
  3. Ser zmiksować z żółtkami, proszkiem do pieczenia, miąższem z laski wanilii, budyniem, olejem i mlekiem.
  4. Białka ubić z solą. 
  5. Utrwalić cukrem i połączyć z masą serową (można to zrobić robotem, ale na najniższych obrotach).
  6. Przelać na spód z herbatników. 
  7. Wstawić na 80 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. 
  8. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 
  9. Podawać z sosem wiśniowym (mrożone owoce wystarczy zagotować i zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej). 
  10. Na talerzyku udekorować melisą.