Pyszna witaminowa bomba z domowej spiżarni. Sercowcy powinni codziennie zajadać

Natalia Siedlaczek

Oprac.: Natalia Siedlaczek

Aronia jest pełna witamin i minerałów. Konfitura będzie najlepiej smakować w zimne wieczory
Aronia jest pełna witamin i minerałów. Konfitura będzie najlepiej smakować w zimne wieczory123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Aronia. Prawdziwe bogactwo witamin zamknięte w małych kulkach

    • wap­nia
    • ma­gne­zu
    • że­la­za
    • po­ta­su
    • fos­fo­ru
    • sodu
    • cynku

    Aronia jest idealna dla sercowców

    Owoce aronii to naturalne lekarstwo na nadciśnienie i miażdżycę
    Owoce aronii to naturalne lekarstwo na nadciśnienie i miażdżycę123RF/PICSEL

    Co zrobić z aronii?

    Jak przygotować konfiturę z aronii i jabłek? Przepis jest bardzo prosty

    • 1 kilogram aronii
    • 2 kilogramy jabłek
    • sok z cytryny
    • 400 gramów cukru (możemy użyć mniejszej ilości, jeśli woliny przetwory mniej słodkie)
    1. Owoce dokładnie myjemy, jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy nasienne gniazda i kroimy na mniejsze kawałki. 
    2. Następnie umieszczamy wszystko w dużym garnku i gotujemy, aż owoce rozgotują się i zmiękną. 
    3. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier, dokładnie wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
    4. Tak przygotowaną konfiturę umieszczamy w uprzednio przygotowanych słoikach (pamiętajmy, aby je dobrze umyć i wypatrzyć) i pasteryzujemy.
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?