Robisz gulasz? Nie zapomnij dodać "tajemniczego składnika"!

Proces przygotowania gulaszu nie jest z pewnością skomplikowany, ale za to czasochłonny. By mięso rozpływało się w ustach, było miękkie i apetyczne nie powinno zabraknąć w naszym przepisie pewnego składnika.

Popularny owoc w gulaszu może pełnić funkcję doskonałego "zmiękczacza" mięs
Popularny owoc w gulaszu może pełnić funkcję doskonałego "zmiękczacza" mięs123RF/PICSEL

Niektórzy, przygotowując gulasz z mięsa wieprzowego, sięgają po specjalne sole zmiękczające. Okazuje się, że jest to niepotrzebne. Wystarczy nabyć zupełnie inny, naturalny dodatek. Tym składnikiem jest pewien popularny owoc.

Twarde i gumowate mięso — dlaczego?

Pamiętajmy, że w procesie przygotowania mięsa na gulasz swoją rolę odgrywają pewne zasady tej sztuki. Po pierwsze mięso zawsze trzeba kroić wzdłuż włókien. Nie wolno także zbyt wcześnie solić mięsa, gdyż stanie się gumowate. Nie pomoże nam wtedy nawet dolewanie wody do gulaszu.

By mięso było miękkie

Ananas - w gulaszu może pełnić funkcję doskonałego "zmiękczacza"
Ananas - w gulaszu może pełnić funkcję doskonałego "zmiękczacza" 123RF/PICSEL

Przeciwnicy pizzy hawajskiej postulują pogląd, jakoby ten owoc nie pasował do mięsa. Jest on jednak błędny. Nie tylko pizza z szynką i ananasem jest doskonale skonstruowanym daniem, ale też ten egzotyczny dodatek wspaniale współgra z mięsem w innych daniach. W gulaszu może pełnić funkcję doskonałego "zmiękczacza" mięs wieprzowych i wołowych. Wszystko dzięki temu, że zawiera w sobie enzym zwany bromelainą, który znany jest z tego, że rozkłada białka.

By przygotować doskonały gulasz, warto więc sporządzić marynatę z kawałkami ananasa, którymi obłożymy mięso przed przystąpieniem do gotowania. Stanie się ono wtedy miękkie i rozpływające się w ustach.

„Ewa gotuje”: Gulasz z mięsem mielonymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas