Rogaliki krucho-drożdżowe Ewy Wachowicz. Od razu upiecz dwie blaszki
Przepis na rogaliki drożdżowe według Ewy Wachowicz to sprawdzona instrukcja na wykonanie pysznych wypieków z nadzieniem z powideł śliwkowych. Wyrabiając ciasto i przygotowując lukier zgodnie ze wskazówkami prowadzącej program "Ewa Gotuje", osiągniesz efekt, który zachwyci każdego domownika.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na rogaliki
- 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- ½ szklanki śmietany 18%
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 200 g masła
Nadzienie:
- powidła z suszonych śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
Zdobienie:
- lukier: sok z cytryny, ½ łyżeczki cynamonu i cukier puder - ile zabierze

Przygotowanie rogalików drożdżowych
- Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek i nałożyć śmietanę. Wkruszyć drożdże. Posłodzić i lekko wymieszać.
- Przykryć i odstawić na 20 minut.
- Powidła podgrzać. Dodać cynamon i kakao. Dobrze wymieszać.
- Do mąki z zaczynem wybić jajka. Dodać kostkę miękkiego masła. Wyrobić ciasto.
- Gdy zacznie odchodzić od miski, przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i zagnieść.
- Następnie podzielić na 6 równych części.
- Z każdej uformować krążek. Rozwałkować i wykroić 6 trójkątów.
- Na brzegi nałożyć wystudzone powidła.
- Zwinąć, końcówki zagiąć tak, by powstały rożki.
- Ułożyć na blasze wyścielonej papierem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.
- Do soku z cytryny wsypać cynamon i cukier. Utrzeć.
- Lukrem pokryć wystudzone rogaliki.
Polecamy również:
