zdjęcie
„Ewa gotuje”: Rogaliki krucho-drożdżowePolsatPolsat

Rogaliki krucho-drożdżowe Ewy Wachowicz. Od razu upiecz dwie blaszki

Składniki na rogaliki

  • 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2  jajka
  • 200 g masła
  • powidła z suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • lukier: sok z cytryny, ½ łyżeczki cynamonu i cukier puder - ile zabierze
Pyszne rogaliki z nadzieniem z powodzeniem przygotujemy w domu
Pyszne rogaliki z nadzieniem z powodzeniem przygotujemy w domu123RF/PICSEL

Przygotowanie rogalików drożdżowych

  1. Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek i nałożyć śmietanę. Wkruszyć drożdże. Posłodzić i lekko wymieszać. 
  2. Przykryć i odstawić na 20 minut. 
  3. Powidła podgrzać. Dodać cynamon i kakao. Dobrze wymieszać. 
  4. Do mąki z zaczynem wybić jajka. Dodać kostkę miękkiego masła. Wyrobić ciasto. 
  5. Gdy zacznie odchodzić od miski, przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i zagnieść. 
  6. Następnie podzielić na 6 równych części. 
  7. Z każdej uformować krążek. Rozwałkować i wykroić 6 trójkątów. 
  8. Na brzegi nałożyć wystudzone powidła. 
  9. Zwinąć, końcówki zagiąć tak, by powstały rożki. 
  10. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem. 
  11. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor. 
  12. Do soku z cytryny wsypać cynamon i cukier. Utrzeć. 
  13. Lukrem pokryć wystudzone rogaliki.
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe