Roladki z szynki na wielkanocne podjadanie. Przekąska gotowa w kilka minut
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Nadchodzące Święta wielkanocne to kolejna okazja w roku, by spędzić czas z najbliższymi i rodziną. Charakterystyczne dla tego okresu są spotkania przy stole wypełnionym smakowitymi potrawami. Jeśli szukasz pomysłu na niewielką przekąskę, która oczaruje przybyłych gości, postaw na roladki z szynki. Poniżej prezentujemy pomysły na trzy pyszne farsze. Zrób wszystkie albo wybierz swój ulubiony.
Spis treści:
Roladki z szynki z pastą jajeczną
Prosta i pyszna pasta jajeczna nadaje się nie tylko do nałożenia na kanapki. Ciekawy duet stworzy w parze z szynką konserwową. To bardzo łatwa przekąska, którą przygotujemy nie tylko na imprezę, ale także wtedy, gdy wpadną niezapowiedziani goście.
Składniki na roladki z szynki z pastą jajeczną
- 6 plasterków szynki konserwowej
- 3 średnie jajka ugotowane na twardo
- 1 pełna łyżka majonezu
- 50 g tartego sera żółtego
- 1 ogórek kiszony
- garść posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie roladek z szynki z pastą jajeczną
- Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, a następnie studzimy je, obieramy i bardzo drobno siekamy.
- Do miski z jajkami dodajemy drobno odsączonego z zalewy i pokrojonego ogórka kiszonego oraz garść szczypiorku.
- Na tarce ścieramy ok. 50 gramów sera żółtego. Możemy także wykorzystać ser w plasterkach, wystarczy pokroić go najpierw w paseczki, a później w niewielką kostkę.
- Tak przygotowany ser dodajemy do jajek razem z łyżką majonezu, solą i pieprzem. Farsz dokładnie mieszamy.
- Na plaster szynki konserwowej nakładamy porcję pasty i rozprowadzamy tak, by na jednym końcu zostało ok. 2 cm wolnej przestrzeni.
- Po zwinięciu wszystkich roladek wykładamy je na talerz i dekorujemy odrobiną posiekanego szczypiorku. Smacznego!
Kremowy serek i papryka w roladkach z szynki
Roladki z szynki możemy wypełnić apetycznym farszem, na który składają się kremowy serek i papryka. Z takiego połączenia składników wyjedzie przepyszna przekąska, która wprost błyskawicznie znika ze stołu.
Składniki na roladki z szynki z serkiem kremowym
- 6-7 plasterków szynki konserwowej
- 300 g kremowego serka jogurtowego lub śmietankowego
- ½ świeżej czerwonej papryki
- garść siekanego szczypiorku lub koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie roladek z szynki z serkiem kremowym
- Kremowy serek jogurtowy lub śmietankowy przekładamy do miski. W następnym kroku drobno siekamy paprykę oraz szczypiorek.
- Warzywa dodajemy do serka, mieszamy i doprawiamy solidną porcją soli oraz pieprzu. Szczypiorek z powodzeniem możemy zastąpić koperkiem lub pietruszką.
- Na tym etapie możemy także przygotować wersję ziołową i zastąpić paprykę samymi ziołami doprawionymi przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku.
- Pastę z serka i papryki wykładamy na plastrach szynki, ciasno zwijamy i układamy na talerzu lub półmisku. Smacznego!
Ruloniki z szynki z farszem chrzanowym
Ekspresowa przekąska, której przygotowanie nie zajmie więcej niż kilka minut. Prosty farsz na bazie kremowego serka śmietankowego i wyrazistego chrzanu nada charakteru szynce konserwowej. Gotowe roladki możemy zaserwować na wielkanocnym stole lub podać do śniadania czy kolacji. Gwarantujemy, że posmakują zarówno gościom, jak i domownikom.
Składniki na ruloniki z szynki z farszem chrzanowym
- 8 plastrów szynki konserwowej
- 3 łyżeczki chrzanu tartego ze słoika
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie ruloników z szynki z farszem chrzanowym
- Twarożek umieszczamy w miseczce, a następnie dodajemy do niego chrzan.
- Składniki doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.
- Na desce układamy plastry szynki konserwowej i całą ich powierzchnię smarujemy farszem chrzanowym.
- Każdy plaster zwijamy w ciasny rulonik i zabezpieczamy za pomocą wykałaczki.
- Gotowe roladki podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego!
Sprawdź również: