Są zdrowe, smaczne i niskokaloryczne. Sposób Anny Lewandowskiej na młode ziemniaki

Ziemniak to król polskich stołów. To zdrowe i uniwersalne warzywo, które skrywa w sobie wiele witamin i składników odżywczych. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z nich podzieliła się Anna Lewandowska, udowadniając, że ziemniaki mogą być nie tylko zdrowe, ale również dietetyczne!

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na niskokaloryczne, młode ziemniaki
Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na niskokaloryczne, młode ziemniaki 123RF/PICSEL

Anna Lewandowska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kobiet polskiego show-biznesu. Sportsmenka, trenerka oraz dietetyczka szybko stała się autorytetem w dziedzinie zdrowego trybu życia. Anna Lewandowska od lat prowadzi warsztaty, grupowe treningi, a także ma własną firmę ze zdrową żywnością. Jest również autorką popularnego bloga Healthy plan by Ann, na którym dzieli się swoimi doświadczeniami oraz poradami na temat treningów, zdrowego odżywiania, a także macierzyństwa. To właśnie tam podzieliła się wspaniałym przepisem na zdrowe i dietetyczne młode ziemniaczki.

Anna Lewandowska zasłynęła jako trenerka fitness oraz dietetyczka
Anna Lewandowska zasłynęła jako trenerka fitness oraz dietetyczkaGrzegorz Michalowski/East NewsEast News

Czy faktycznie ziemniaki tuczą? Lewandowska obala mit

Coraz częściej mówi się o niekorzystnym wpływie na zdrowie, jaki niesie łączenie ziemniaków z tłustymi sosami i mięsami. Takie połączenie obciąża układ trawienny człowieka i może powodować nieprzyjemne dolegliwości. Zaczęto też powszechnie uważać, że ziemniaki są warzywem niezdrowym lub tuczącym. Anna Lewandowska obala ten mit! Okazuje się, że ziemniaki wcale nie mają wielu kalorii i mogą być stosowane w przeróżnych dietach:

A przecież 100 g ziemniaków ugotowanych w wodzie to tylko 75 kcal. Tuczą dodawane do nich sosy i omasty
napisała na swoim blogu.

Z tego powodu Anna Lewandowska opracowała przepis na aromatyczny sos do ziemniaków, który nie tylko nadaje im wyjątkowego smaku, ale i wzbogaca je o cenne składniki odżywcze. 

„Zdrowie na widelcu”: Ziemniaki wcale nie muszą być tuczące – to mit! Polsat Cafe

Przepis na młode ziemniaki Anny Lewandowskiej

  • 10 młodych ziemniaków
  • szklanka orzechów włoskich
  • pęczek dymki
  • pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka miodu
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • łyżka soku z cytryny

Ziemniaki należy najpierw dokładnie umyć, szorując ich skórkę, a następnie ugotować w wodzie. W ten sposób zachowują więcej wartości odżywczych. Po ugotowaniu możemy je obrać i następnie pokroić w ćwiartki. Następnie możemy przejść do umycia i pokrojenia dymki, a następnie do przygotowania świeżego sosu. Do słoiczka dodajemy pół szklanki oliwy, miód, sok z cytryny, oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Taki słoik należy zakręcić, a następnie potrząsnąć nim w celu wymieszania składników. Ziemniaczki serwujemy, dodając do nich posiekaną dymkę, koperek, majeranek i orzechy, a następnie polewając wszystko sosem. 

Młode ziemniaki polane świeżym ziołowym sosem to idealny pomysł na wiosenny obiad
Młode ziemniaki polane świeżym ziołowym sosem to idealny pomysł na wiosenny obiad123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki to doskonałe źródło energii i witamin. Są prawdziwą skarbnicą wielu istotnych składników odżywczych m.in.:

  • witaminy C, A, D, E, K,
  • witamin z grupy B,
  • magnezu,
  • potasu,
  • fosforu,
  • żelaza,
  • wapnia.

Regularne spożywanie gotowanych w wodzie lub na parze ziemniaków pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka, a przede wszystkim na układ pokarmowy. Polecane są dla osób na diecie lekkostrawnej czy też odchudzającej. Zawarte w ziemniakach flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe to silne antyoksydanty, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu wspierają układ sercowo-naczyniowy, obniżają ciśnienie krwi, a także zapobiegają chorobom serca.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas