Są zdrowe, smaczne i niskokaloryczne. Sposób Anny Lewandowskiej na młode ziemniaki
Ziemniak to król polskich stołów. To zdrowe i uniwersalne warzywo, które skrywa w sobie wiele witamin i składników odżywczych. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednym z nich podzieliła się Anna Lewandowska, udowadniając, że ziemniaki mogą być nie tylko zdrowe, ale również dietetyczne!
Anna Lewandowska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych kobiet polskiego show-biznesu. Sportsmenka, trenerka oraz dietetyczka szybko stała się autorytetem w dziedzinie zdrowego trybu życia. Anna Lewandowska od lat prowadzi warsztaty, grupowe treningi, a także ma własną firmę ze zdrową żywnością. Jest również autorką popularnego bloga Healthy plan by Ann, na którym dzieli się swoimi doświadczeniami oraz poradami na temat treningów, zdrowego odżywiania, a także macierzyństwa. To właśnie tam podzieliła się wspaniałym przepisem na zdrowe i dietetyczne młode ziemniaczki.
Zobacz również: Dzieciństwo Anny Lewandowskiej nie było kolorowe. "Mama rozpłakała się na widok pomarańczy"
Czy faktycznie ziemniaki tuczą? Lewandowska obala mit
Coraz częściej mówi się o niekorzystnym wpływie na zdrowie, jaki niesie łączenie ziemniaków z tłustymi sosami i mięsami. Takie połączenie obciąża układ trawienny człowieka i może powodować nieprzyjemne dolegliwości. Zaczęto też powszechnie uważać, że ziemniaki są warzywem niezdrowym lub tuczącym. Anna Lewandowska obala ten mit! Okazuje się, że ziemniaki wcale nie mają wielu kalorii i mogą być stosowane w przeróżnych dietach:
A przecież 100 g ziemniaków ugotowanych w wodzie to tylko 75 kcal. Tuczą dodawane do nich sosy i omasty
Z tego powodu Anna Lewandowska opracowała przepis na aromatyczny sos do ziemniaków, który nie tylko nadaje im wyjątkowego smaku, ale i wzbogaca je o cenne składniki odżywcze.
Przepis na młode ziemniaki Anny Lewandowskiej
- 10 młodych ziemniaków
- szklanka orzechów włoskich
- pęczek dymki
- pęczek koperku
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- łyżka miodu
- sól morska
- pieprz czarny
- majeranek
- łyżka soku z cytryny
Ziemniaki należy najpierw dokładnie umyć, szorując ich skórkę, a następnie ugotować w wodzie. W ten sposób zachowują więcej wartości odżywczych. Po ugotowaniu możemy je obrać i następnie pokroić w ćwiartki. Następnie możemy przejść do umycia i pokrojenia dymki, a następnie do przygotowania świeżego sosu. Do słoiczka dodajemy pół szklanki oliwy, miód, sok z cytryny, oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Taki słoik należy zakręcić, a następnie potrząsnąć nim w celu wymieszania składników. Ziemniaczki serwujemy, dodając do nich posiekaną dymkę, koperek, majeranek i orzechy, a następnie polewając wszystko sosem.
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ziemniaki to doskonałe źródło energii i witamin. Są prawdziwą skarbnicą wielu istotnych składników odżywczych m.in.:
- witaminy C, A, D, E, K,
- witamin z grupy B,
- magnezu,
- potasu,
- fosforu,
- żelaza,
- wapnia.
Regularne spożywanie gotowanych w wodzie lub na parze ziemniaków pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka, a przede wszystkim na układ pokarmowy. Polecane są dla osób na diecie lekkostrawnej czy też odchudzającej. Zawarte w ziemniakach flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe to silne antyoksydanty, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. Dzięki temu wspierają układ sercowo-naczyniowy, obniżają ciśnienie krwi, a także zapobiegają chorobom serca.