Sernik straciatella na herbatnikach. Przepis z programu "Ewa Gotuje"
Sernik straciatella to prosty i smaczny deser, który możesz przygotować w domu dzięki przepisowi Ewy Wachowicz. Bazą jest kruchy spód z herbatników i czekolady, na którym znajduje się delikatna masa. Sernik udekorowany owocami i miętą zachwyca smakiem i wyglądem.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Sernik straciatella. Składniki
- 750 g serka homogenizowanego naturalnego
- 180 g erytrolu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (4 kostki idą do spodu)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 6 łyżeczek żelatyny
KRUCHY SPÓD
- 160 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
- 4 kostki czekolady gorzkiej
NA WIERZCH
- borówki amerykańskie
- galaretka z owoców leśnych
- truskawki
- mięta
Sernik straciatella. Sposób przygotowania
- Masło roztopić na patelni.
- Herbatniki wrzucić do miski. Pokruszyć tłuczkiem.
- Dodać posiekaną czekoladę.
- Wlać masło.
- Wymieszać i przełożyć do okrągłej foremki z odpinanym brzegiem.
- Dobrze ubić. Wstawić do lodówki.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (½ szklanki). Odstawić.
- Czekoladę pokroić na kawałki.
- Serki przełożyć do miski.
- Posłodzić erytrolem.
- Wsypać czekoladę.
- Wlać sok z cytryny. Zmiksować.
- Śmietankę ubić na sztywno.
- Dodać do serka. Zmiksować.
- Wlać żelatynę. Wymieszać i przełożyć na ciasteczkowy spód.
- Wyrównać i wstawić do lodówki.
- Na schłodzonym serniku rozsypać borówki.
- Zalać tężejącą galaretką (wcześniej rozpuścić w 350 ml wrzątku i wystudzić).
- Wstawić do lodówki, by galaretka stężała.
Na paterze udekorować borówkami, truskawkami i miętą.
Polecamy również:
