"Ewa gotuje": Sernik straciatellaPolsat

Sernik straciatella na herbatnikach. Przepis z programu "Ewa Gotuje"

Sernik straciatella to prosty i smaczny deser, który możesz przygotować w domu dzięki przepisowi Ewy Wachowicz. Bazą jest kruchy spód z herbatników i czekolady, na którym znajduje się delikatna masa. Sernik udekorowany owocami i miętą zachwyca smakiem i wyglądem.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Sernik straciatella. Składniki

  • 750 g serka homogenizowanego naturalnego 
  • 180 g erytrolu 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (4 kostki idą do spodu) 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 szklanka śmietanki 36% 
  • 6 łyżeczek żelatyny

KRUCHY SPÓD 

  • 160 g herbatników kakaowych 
  • 100 g masła 
  • 4 kostki czekolady gorzkiej

NA WIERZCH 

  • borówki amerykańskie 
  • galaretka z owoców leśnych 
  • truskawki 
  • mięta

Sernik straciatella. Sposób przygotowania

  1. Masło roztopić na patelni. 
  2. Herbatniki wrzucić do miski. Pokruszyć tłuczkiem. 
  3. Dodać posiekaną czekoladę. 
  4. Wlać masło. 
  5. Wymieszać i przełożyć do okrągłej foremki z odpinanym brzegiem. 
  6. Dobrze ubić. Wstawić do lodówki. 
  7. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (½ szklanki). Odstawić. 
  8. Czekoladę pokroić na kawałki. 
  9. Serki przełożyć do miski. 
  10. Posłodzić erytrolem. 
  11. Wsypać czekoladę. 
  12. Wlać sok z cytryny. Zmiksować. 
  13. Śmietankę ubić na sztywno. 
  14. Dodać do serka. Zmiksować. 
  15. Wlać żelatynę. Wymieszać i przełożyć na ciasteczkowy spód. 
  16. Wyrównać i wstawić do lodówki. 
  17. Na schłodzonym serniku rozsypać borówki. 
  18. Zalać tężejącą galaretką (wcześniej rozpuścić w 350 ml wrzątku i wystudzić). 
  19. Wstawić do lodówki, by galaretka stężała. 

Na paterze udekorować borówkami, truskawkami i miętą.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe