Słodka żurawina w słoikach: Zimowy rarytas do mięs i deserów
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Wiosna, lato oraz jesień rozpieszczają nas bogactwem owoców i warzyw. Tego samego nie można powiedzieć o zimie, która utrudnia dostęp do wielu składników. Jeśli nie chcemy rezygnować z ulubionych przysmaków, już teraz przygotujmy domową konfiturę z żurawiny, która podbije smak dań mięsnych, świetnie komponuje się z serami, a także wzbogaca rozgrzewające herbaty. Podpowiadamy sprawdzony przepis.
Do czego podawać pyszną żurawinę?
Soczysta i słodko-kwaśna żurawina doskonale komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i tymi nieco bardziej wytrawnymi. Sporą popularnością cieszy się zwłaszcza w rejonach górskich, gdzie chętnie podaje się ją jako dodatek do grillowanego oscypka.
Wyraźnie podbija smak wieprzowiny, drobiu oraz dziczyzny, a jej smak przełamuje tłustość oraz delikatnie mdłe nuty pieczeni czy pasztetów. Wielbiciele ekstremalnych połączeń dodają dżem z żurawiny nawet do śledzia oraz makreli. Świeża żurawina odnalazła się także jako składnik sałatek, wypieków, deserów oraz napojów.
Sprawdź: Żurawina na wiele sposobów
Przetwór z żurawiny - produkty
Składniki:
- 1 kg świeżej lub mrożonej żurawiny
- 500 g cukru
- 3/4 szklanki wody
Sprawdź: Przepis na domowy sok z żurawiny
Przygotowanie przysmaku
- Żurawinę oczyszczamy z listków oraz ogonków, a następie opłukujemy pod chłodną i bieżącą wodą, odcedzamy i suszymy.
- Do garnka wrzucamy przygotowane owoce, zasypujemy je cukrem i zalewamy wodą. Podgrzewamy pod przykryciem do momentu, aż zacznie wrzeć.
- Zmniejszamy ogień i zaczynamy całość delikatnie rozgniatać drewnianą łyżką. Warto robić to w miarę ostrożnie, gdyż owoce mogą zacząć strzelać.
- W kolejnym koku zwiększamy moc palnika i gotujemy zawartość garnka jeszcze przez 20-30 minut. W tym czasie woda lekko odparuje, a żurawina nabierze bardziej zwartej konsystencji.
- Gorące owoce przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, pamiętając o pozostawieniu ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
- Na koniec mocno dokręcamy zakrętkę, odwracamy słoiki do góry nogami i pozostawiamy na blacie do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowany przysmak przechowujemy w lodówce, piwnicy lub spiżarni. Smacznego!
Sprawdź również: