Reklama

Reklama

Słodki przepis od siostry Anastazji. Takiego sernika jeszcze nie jadłeś

Jak zrobić dobry sernik? Z odpowiedzią przychodzi siostra Anastazja. W jednej ze swoich książek zdradziła przepis na wyjątkowy w smaku sernik z rodzynkami. Siostra Anastazja jest specjalistką od prostych przepisów. Jak podkreślał, zawsze się udają, szczególnie wtedy, gdy w pichcenie wkłada się serce.

Siostra Anastazja gotowaniem mówi - kocham. Zna sposoby na to, aby zachwycić gości wyjątkowym w smaku daniem czy rozpływającym się w ustach deserem. Swoimi pomysłami dzieliła się z fanami dobrego smaku. Jej książki kulinarne cieszą się ogromną popularnością. Jak podkreślała wiele razy, ma nadzieję, że pomogą ludziom odkrywać talent kulinarny i tworzyć smaczne potrawy,  ale też uświadomią, jak ważne jest pielęgnowanie zdrowej relacji.  

Reklama

Czytaj również: Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

Sernik z rodzynkami - przepis siostry Anastazji 

W książce "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku" zakonnica podzieliła się z czytelnikami swoimi pomysłami m.in. na gołąbki ziemniaczane czy sernik z rodzynkami. Zdradziła sekretne składniki ciasta, któremu nie odmówi żaden miłośnik deserów.  Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na idealny sernik - oto on. 

 Przepis na ciasto od siostry Anastazji - składniki na sernik

  • Składniki na ciasto
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową: 

  • 1,5 kg sera białego zmielonego
  • 12 jaj 
  • 40-45 dag cukru kryształu
  • 30 dag margaryny 
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1/2 l mleka
  • 20 dag rodzynek

Przepis na ciasto od siostry Anastazji - wykonanie 

Ciasto:

Margarynę utrzeć, stopniowo dodając cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masa serowa:

Dwa budynie waniliowe ugotować i przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku, następnie ser z dobrze wymieszanym z jednym suchym budyniem i z wcześniej ugotowanymi budyniami. Dokładnie wymieszać i dodać wcześniej sparzone i wystudzone rodzynki. Na końcu do masy delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę.

Przygotowanie do pieczenia: 

Dno blaszki wyłożyć ciastem, na cieście równomiernie rozprowadzić masę serową. Piec przez ok. 1 godz. w temp. ok. 180 st.C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Siostra Anastazja | serniki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy