Słodki przepis od siostry Anastazji. Ten sernik nie pęka i nie opada

Jak zrobić dobry sernik? Z odpowiedzią przychodzi siostra Anastazja. W jednej ze swoich książek zdradziła przepis na wyjątkowy w smaku sernik z rodzynkami. Siostra Anastazja jest specjalistką od prostych przepisów. Jak podkreślał, zawsze się udają, szczególnie wtedy, gdy w pichcenie wkłada się serce.

Przepis na sernik z rodzynkami pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku"
Przepis na sernik z rodzynkami pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku"materiały prasowe

Siostra Anastazja gotowaniem mówi - kocham. Zna sposoby na to, aby zachwycić gości wyjątkowym w smaku daniem czy rozpływającym się w ustach deserem. Swoimi pomysłami dzieliła się z fanami dobrego smaku. Jej książki kulinarne cieszą się ogromną popularnością. Jak podkreślała wiele razy, ma nadzieję, że pomogą ludziom odkrywać talent kulinarny i tworzyć smaczne potrawy,  ale też uświadomią, jak ważne jest pielęgnowanie zdrowej relacji.

Siostra Anastazja Pustelnik jest znaną autorką setek przepisów na dania i przetwory
Siostra Anastazja Pustelnik jest znaną autorką setek przepisów na dania i przetworyGrzegorz Bukala/REPORTEREast News
Stół łączy rodzinę. Ważne, by wszyscy siadali do niego razem, odłożyli telefony, wyłączyli telewizory i zwyczajnie ze sobą porozmawiali
radzi siostra Anastazja

Sernik z rodzynkami - przepis siostry Anastazji

Przepis na ciasto od siostry Anastazji - składniki na sernik

  • Składniki na ciasto
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową: 

  • 1,5 kg sera białego zmielonego
  • 12 jaj 
  • 40-45 dag cukru kryształu
  • 30 dag margaryny 
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1/2 l mleka
  • 20 dag rodzynek

Przepis na ciasto od siostry Anastazji - wykonanie

Ciasto:

Margarynę utrzeć, stopniowo dodając cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masa serowa:

  1. Dwa budynie waniliowe ugotować i przestudzić. 
  2. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku, następnie ser z dobrze wymieszanym z jednym suchym budyniem i z wcześniej ugotowanymi budyniami. 
  3. Dokładnie wymieszać i dodać wcześniej sparzone i wystudzone rodzynki. 
  4. Na końcu do masy delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę.

Przygotowanie do pieczenia:

  1. Dno blaszki wyłożyć ciastem.
  2. Na cieście równomiernie rozprowadzić masę serową. 
  3. Piec przez ok. 1 godz. w temp. ok. 180 st.C. 
  4. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Siostra Anastazja od kuchni
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas