Słodki przepis od siostry Anastazji. Takiego sernika jeszcze nie jadłeś
Jak zrobić dobry sernik? Z odpowiedzią przychodzi siostra Anastazja. W jednej ze swoich książek zdradziła przepis na wyjątkowy w smaku sernik z rodzynkami. Siostra Anastazja jest specjalistką od prostych przepisów. Jak podkreślał, zawsze się udają, szczególnie wtedy, gdy w pichcenie wkłada się serce.
Siostra Anastazja gotowaniem mówi - kocham. Zna sposoby na to, aby zachwycić gości wyjątkowym w smaku daniem czy rozpływającym się w ustach deserem. Swoimi pomysłami dzieliła się z fanami dobrego smaku. Jej książki kulinarne cieszą się ogromną popularnością. Jak podkreślała wiele razy, ma nadzieję, że pomogą ludziom odkrywać talent kulinarny i tworzyć smaczne potrawy, ale też uświadomią, jak ważne jest pielęgnowanie zdrowej relacji.
Czytaj również: Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę
W książce "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku" zakonnica podzieliła się z czytelnikami swoimi pomysłami m.in. na gołąbki ziemniaczane czy sernik z rodzynkami. Zdradziła sekretne składniki ciasta, któremu nie odmówi żaden miłośnik deserów. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na idealny sernik - oto on.
- Składniki na ciasto
- 10 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1,5 kg sera białego zmielonego
- 12 jaj
- 40-45 dag cukru kryształu
- 30 dag margaryny
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 1/2 l mleka
- 20 dag rodzynek
Ciasto:
Margarynę utrzeć, stopniowo dodając cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masa serowa:
Dwa budynie waniliowe ugotować i przestudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku, następnie ser z dobrze wymieszanym z jednym suchym budyniem i z wcześniej ugotowanymi budyniami. Dokładnie wymieszać i dodać wcześniej sparzone i wystudzone rodzynki. Na końcu do masy delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę.
Przygotowanie do pieczenia:
Dno blaszki wyłożyć ciastem, na cieście równomiernie rozprowadzić masę serową. Piec przez ok. 1 godz. w temp. ok. 180 st.C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.