Smalczyk na chrupiącej pajdzie chleba. Z jednym składnikiem będzie biały jak śnieg

Co dodać do smalcu, by zyskał biały kolor?
Co dodać do smalcu, by zyskał biały kolor?123RF/PICSEL

Mleko do smalcu - hit czy kit?

Domowy smalczyk - niezbędne produkty

  • 700 g surowej słoniny
  • 400 g surowego boczku
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 nieduże jabłko
  • 2 pełne łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki mleka
Podstawą dobrego smalcu jest dodatek słoniny i boczku
Podstawą dobrego smalcu jest dodatek słoniny i boczku123RF/PICSEL

Przygotowanie smarowidła - krok po kroku

  1. Słoninę kroimy w bardzo drobną kostkę, a następnie wrzucamy na gorącą patelnię, ustawiamy niewielki ogień i zaczynamy wytapiać tłuszcz.
  2. Pamiętajmy, by robić to powoli. Cały proces zajmuje ok. 25-30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki boczek i kontynuujemy smażenie.
  3. W międzyczasie przygotowujemy jabłko oraz cebulę, które obieramy i także kroimy w drobną kostką. Tak przygotowane składniki dodajemy do podsmażonej słoniny i boczku.
  4. Do smalcu dolewamy mleko, doprawiamy solą oraz suszonym majerankiem i całość podgrzewamy jeszcze kilka minut.
  5. Na końcu przelewamy jeszcze ciepły smalec do słoików, pozostawiamy na blacie kuchennym do całkowitego ostudzenie i umieszczamy smarowidło w lodówce.
  6. Pobyt w chłodzie sprawi, że smalec całkowicie zastygnie oraz nabierze idealnie białego koloru. Smarowidło podajemy ze świeżym lub przypieczonym w tosterze pieczywem. Smacznego!