Reklama

Reklama

Sos bez mąki? Są inne sposoby na jego zagęszczenie

Dobry sos nie powinien być zbyt rzadki. Aby go zagęścić, najczęściej dodaje się do niego mąkę. Są jednak inne sposoby, które będą zarówno zdrowsze jak i smaczniejsze. Zobacz, z czego można skorzystać do zagęszczenia sosu.

Mąka jest niezwykle uniwersalnym i pomocnym produktem w kuchni. Wykorzystujemy ją do wielu dań w różnych celach, również do zagęszczania sosu. Jednak dodaje ona niepotrzebnych kalorii, nie mając przy tym właściwości odżywczych.

Sos bez mąki. Warzywa

Świetnym pomysłem na zagęszczenie sosu jest dodanie do niego warzyw. Ich wybór jest dowolny, więc możemy wykorzystać resztki po zupie lub to, co akurat mamy w lodówce. Może to być jedno zblendowane warzywo albo mieszanka kilku.



Jeśli nasz sos jest już przyrządzany z warzyw, można także spróbować po prostu dłużej je gotować, aby bardziej zgęstniały. Jednak ten sposób ma swoje wady - zajmuje dużo czasu, sos może nie smakować dobrze, a warzywa stracą swoje właściwości.

Sos bez mąki. Śmietana

Inny sposób na zagęszczenie sosu bez użycia mąki to dodanie do niego śmietany lub jogurtu. Trzeba w takim przypadku uważać, aby śmietana się nie ścięła. Takie rozwiązanie nie wszystkim jednak może odpowiadać w smaku.

Niektórzy polecają również używanie siemienia lnianego jako zagęszczacza do sosu. Należy jednak pamiętać, że w przypadku jego wykorzystania sos może mieć konsystencję, która będzie przypominać kisiel.

Czytaj więcej:

Biała mąka: Jak wpływa na zdrowie?

Reklama

Jak zrobić sos ze świeżych grzybów?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sosy | mąka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje