Sałatka jarzynowa w tej wersji zachwyci gości. Tak robi ją siostra Anastazja
Sałatka jarzynowa to nieodłączny element stołu podczas spotkań rodzinnych, świąt czy domówek. Mimo że jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a przepisy na ogół do siebie bardzo podobne, każdy robi ją na swój sposób. Jaki patent na doskonałą w smaku sałatkę jarzynową ma słynąca z najlepszych przepisów kulinarnych zakonnica - Anastazja Pustelnik? Przyrządzona w ten sposób wywoła zachwyt wśród domowników i gości.
Zobacz również:
- Jak jeść ziemniaki i nie tyć? Dietetyczne triki, które dają efekty. Zacznij od tego z lodówką
- Dzięki temu przepisowi najlepsze brownie robię dosłownie w 15 minut. Wystarczy kilka składników
- Nietypowe mielone z przepisu Ewy Wachowicz. Od razu zrób dwie porcje
- Opatrunek dla zmęczonych jelit. Jedz zwłaszcza w porze zimowej
Jak zrobić sałatkę jarzynową?
Sałatkę jarzynową najczęściej przygotowujemy rokrocznie przy okazji świąt. Wystarczy wybrać odpowiednie warzywa, połączyć je w odpowiednich proporcjach, solidnie doprawić i można cieszyć się smaczną oraz pożywną przekąską. Na przestrzeni lat powstało mnóstwo wersji klasycznej jarzynowej - część osób dodaje do niej np. marynowane pieczarki, inni zaś posiekaną cebulę, kawałki jabłka czy białą fasolę. Jedno jest pewne - przepis na doskonałą w smaku sałatkę jarzynową zna siostra Anastazja Pustelnik - autorka kilkunastu kulinarnych książek, które wśród Polaków cieszą się ogromną popularnością. Jaki sposób na ten świąteczny przysmak ma znająca się na gotowaniu jak mało kto, zakonnica z Podkarpacia?
Czytaj także: Zostają po nim tylko okruszki. Ten placek ze śliwkami to mercedes wśród ciast. Tak robi go siostra Anastazja
Przepis na sałatkę jarzynową według siostry Anastazji
Składniki
- 6 średniej wielkości ziemniaków,
- 5 średniej wielkości marchewek,
- 3 średniej wielkości pietruszki,
- 1 średniej wielkości seler,
- 3-4 ogórki kiszone,
- 4 jaja,
- 1 cebula czerwona,
- 1 puszka groszku zielonego,
- 1 mały słoik pieczarek konserwowych,
- 1 mały słoik majonezu,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania sałatki jarzynowej:
- Jarzyny obrać, ugotować do miękkości i pokroić w drobną kostkę.
- Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w mundurkach, po ostygnięciu obrać skórkę i pokroić w kostkę.
- Pieczarki i ogórki kiszone pokroić w kostkę, odcisnąć z nadmiaru płynu, dodać do jarzyn. Wszystko razem wymieszać, następnie dodać pokrojoną drobno cebulę, odcedzony groszek oraz pokrojone w kostkę jaja na twardo.
- Dodać majonez, sól oraz pieprz i wszystko razem delikatnie wymieszać. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku.
- Gotową sałatkę przełożyć do salaterki, a wierzch udekorować posiekaną natką pietruszki.