Sałatka jarzynowa w tej wersji zachwyci gości. Tak robi ją siostra Anastazja

Sałatka jarzynowa to nieodłączny element stołu podczas spotkań rodzinnych, świąt czy domówek. Mimo że jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a przepisy na ogół do siebie bardzo podobne, każdy robi ją na swój sposób. Jaki patent na doskonałą w smaku sałatkę jarzynową ma słynąca z najlepszych przepisów kulinarnych zakonnica - Anastazja Pustelnik? Przyrządzona w ten sposób wywoła zachwyt wśród domowników i gości.

Sałatkę jarzynową z przepisu siostry Anastazji zachwala i poleca mnóstwo osób
Sałatkę jarzynową z przepisu siostry Anastazji zachwala i poleca mnóstwo osób123RF/PICSEL

Jak zrobić sałatkę jarzynową?

Sałatkę jarzynową najczęściej przygotowujemy rokrocznie przy okazji świąt. Wystarczy wybrać odpowiednie warzywa, połączyć je w odpowiednich proporcjach, solidnie doprawić i można cieszyć się smaczną oraz pożywną przekąską. Na przestrzeni lat powstało mnóstwo wersji klasycznej jarzynowej - część osób dodaje do niej np. marynowane pieczarki, inni zaś posiekaną cebulę, kawałki jabłka czy białą fasolę. Jedno jest pewne - przepis na doskonałą w smaku sałatkę jarzynową zna siostra Anastazja Pustelnik - autorka kilkunastu kulinarnych książek, które wśród Polaków cieszą się ogromną popularnością. Jaki sposób na ten świąteczny przysmak ma znająca się na gotowaniu jak mało kto, zakonnica z Podkarpacia?

Przepis na sałatkę jarzynową według siostry Anastazji

Składniki

  • 6 średniej wielkości ziemniaków,
  • 5 średniej wielkości marchewek,
  • 3 średniej wielkości pietruszki,
  • 1 średniej wielkości seler,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 4 jaja,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 puszka groszku zielonego,
  • 1 mały słoik pieczarek konserwowych,
  • 1 mały słoik majonezu,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania sałatki jarzynowej:

  1. Jarzyny obrać, ugotować do miękkości i pokroić w drobną kostkę.
  2. Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w mundurkach, po ostygnięciu obrać skórkę i pokroić w kostkę. 
  3. Pieczarki i ogórki kiszone pokroić w kostkę, odcisnąć z nadmiaru płynu, dodać do jarzyn. Wszystko razem wymieszać, następnie dodać pokrojoną drobno cebulę, odcedzony groszek oraz pokrojone w kostkę jaja na twardo.
  4. Dodać majonez, sól oraz pieprz i wszystko razem delikatnie wymieszać. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku.
  5. Gotową sałatkę przełożyć do salaterki, a wierzch udekorować posiekaną natką pietruszki.     
Tchnienie świeżości o poranku
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas