Sałatka jarzynowa w tej wersji zachwyci gości. Tak robi ją siostra Anastazja

Sałatkę jarzynową z przepisu siostry Anastazji zachwala i poleca mnóstwo osób
Sałatkę jarzynową z przepisu siostry Anastazji zachwala i poleca mnóstwo osób123RF/PICSEL

Zobacz również:

Jak zrobić sałatkę jarzynową?

Przepis na sałatkę jarzynową według siostry Anastazji

Składniki

  • 6 średniej wielkości ziemniaków,
  • 5 średniej wielkości marchewek,
  • 3 średniej wielkości pietruszki,
  • 1 średniej wielkości seler,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 4 jaja,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 puszka groszku zielonego,
  • 1 mały słoik pieczarek konserwowych,
  • 1 mały słoik majonezu,
  • sól, pieprz
  1. Jarzyny obrać, ugotować do miękkości i pokroić w drobną kostkę.
  2. Ziemniaki dokładnie wyszorować, ugotować w mundurkach, po ostygnięciu obrać skórkę i pokroić w kostkę. 
  3. Pieczarki i ogórki kiszone pokroić w kostkę, odcisnąć z nadmiaru płynu, dodać do jarzyn. Wszystko razem wymieszać, następnie dodać pokrojoną drobno cebulę, odcedzony groszek oraz pokrojone w kostkę jaja na twardo.
  4. Dodać majonez, sól oraz pieprz i wszystko razem delikatnie wymieszać. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku.
  5. Gotową sałatkę przełożyć do salaterki, a wierzch udekorować posiekaną natką pietruszki.     
Tchnienie świeżości o poranku