Tak Magda Gessler podkręca smak żurku wielkanocnego. Dodaje sekretny składnik

Żurek podczas świąt wielkanocnych pojawia się na stołach wielu Polaków. Ta aromatyczna zupa w różnych regionach Polski jest przygotowywana według różnych przepisów. Wiele osób stosuje swoje triki, by jeszcze bardziej podkręcić smak żurku. Magda Gessler dodaje jeden składnik, który sprawia, że ta wielkanocna zupa staje się jeszcze lepsza.

Magda Gessler ma swój niezawodny patent na przygotowanie wielkanocnego żurku
Magda Gessler ma swój niezawodny patent na przygotowanie wielkanocnego żurku123RF/PICSEL

Żurek wielkanocny

Sekretem idealnego żurku wielkanocnego jest przede wszystkim dobranie idealnych proporcji, tak by zupa nie wyszła zbyt mdła lub za kwaśna. W różnych regionach Polski przygotowuje się żurek na inne sposoby. Różnice wiążą się głównie z ilością dodawanej śmietany, zakwasu, czy też przypraw.

Magda Gessler również ma swój niezawodny patent na przygotowanie wielkanocnego żurku. Dodaje jeden składnik, który podkręca smak zupy i nadaje jej niezwykłego aromatu.

Przepis Magdy Gessler zakłada podsmażenie grzybów na maśle i następnie zalanie bulionem
Przepis Magdy Gessler zakłada podsmażenie grzybów na maśle i następnie zalanie bulionem123RF/PICSEL

Co Magda Gessler dodaje do żurku wielkanocnego?

Magda Gessler jest inspiracją kulinarną dla wielu Polaków. Jej przepisy cieszą się sporą popularnością i są chętnie wykorzystywane. Restauratorka recepturę żurku wielkanocnego wzbogaca o grzyby. Okazuje się, że najlepsze są prawdziwki. Mogą być zarówno suszone, jak i mrożone. W przypadku tej pierwszej opcji trzeba jednak pamiętać o ich wcześniejszym namoczeniu.

Kiedy dodać grzyby do żurku wielkanocnego? Przepis Magdy Gessler zakłada podsmażenie ich na maśle i następnie zalanie bulionem. Dopiero gdy prawdziwki są miękkie, można wlać zakwas, a następnie dodać czosnek, opcjonalnie chrzan i przyprawy, a na końcu śmietanę.

Magda Gessler podzieliła się również patentem na przygotowanie sałatki jarzynowej, która króluje na stołach Polaków podczas świąt wielkanocnych. Restauratorka odradza dodawanie do niej cebuli, która swoim intensywnym smakiem i zapachem może przyćmić inne warzywa. Poza tym zaleca, by nie przesadzać z ilością majonezu. Sama Magda Gessler chętnie dodaje do sałatki jarzynowej musztardę, która podkreśla jej słono-kwaśny smak.

***

„Ewa gotuje”: Makowiec z kratkąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas