Tak zrobisz doskonały kompot z suszu. Sekret tkwi w kilku drobiazgach

Kompot z suszu przygotowujemy zazwyczaj raz w roku. Lekarze zalecają jednak, by pić go częściej
Kompot z suszu przygotowujemy zazwyczaj raz w roku. Lekarze zalecają jednak, by pić go częściej123RF/PICSEL

Kompot z suszu - właściwości

Kompot z suszu - przeciwskazania

Jak zrobić doskonały kompot z suszu?

Tradycyjny, łemkowski przepis na kompot z suszu mówi o użyciu suszonych jabłek, gruszek i śliwek. Można jednak dodać też morele czy figi
Tradycyjny, łemkowski przepis na kompot z suszu mówi o użyciu suszonych jabłek, gruszek i śliwek. Można jednak dodać też morele czy figi123RF/PICSEL

Kompot z suszu - przepis

  • Suszone owoce najpierw warto umyć, a następnie namoczyć przez co najmniej 2-3 godziny wodzie. 
  • Gdy spęcznieją, do naczynia należy dodać kilka ziarenek kardamonu, miód (dwie łyżki na 3 litry wody), anyż (2 gwiazdki) i laskę cynamonu. 
  • Pod koniec gotowania dobrze też dodać odrobinę cynamonu w proszku. 

Jak długo powinno się gotować kompot z suszu?

Kompot z suszu. Warto go podać na stół wigilijnyInteria.tv
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?