Tak zrobisz idealne, domowe ciasto na pizzę. Sekret tkwi w jednym składniku

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Pizza będzie smakowała jak we włoskiej trattori. Tak przygotujesz idealne ciasto
Pizza będzie smakowała jak we włoskiej trattori. Tak przygotujesz idealne ciasto123RF/PICSEL

Przepis na ciasto do domowej pizzy

  • 3 szklanki mąki pszennej (poj. 250 ml),
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka letniej wody.
  1. W połowie szklanki wody rozpuść drożdże, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Całość wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej i rozczyn z drożdży. Dolej pozostałą wodę i zacznij dokładnie wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni (jeśli tak się dzieje, należy podsypać je odrobiną mąki).
  3. Ciasto wyrobione? Zakryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
  4. Gdy będzie już gotowe, należy je rozciągnąć na blaszkę.
  5. Następnie rozprowadź po nim sos pomidorowy, ser i inne, ulubione dodatki.
  6. Piecz w piekarniku w temperaturze minimum 250 stopni przez ok. 10 minut.
Goście będą zachwyceni takim poczęstunkiem. Pizza to przepis na szybki i smaczny obiad
Goście będą zachwyceni takim poczęstunkiem. Pizza to przepis na szybki i smaczny obiad123RF/PICSEL
„Ewa gotuje”: Pizza zawijanaPolsat