Tak zrobisz idealne, domowe ciasto na pizzę. Sekret tkwi w jednym składniku
Smaczny pomysł na szybki obiad? Na liście z pewnością powinna się znaleźć pizza. Będzie pyszna i puszysta, jeśli uda nam się przygotować perfekcyjne ciasto. Oto prosty przepis na domowe ciasto. Aby wyszło idealnie, wystarczy przestrzegać jednej wskazówki.
Pizza niczym z włoskiej trattorii? To możliwe. Sekret tkwi w idealnym cieście. Jak sprawić, by było odpowiednio puszyste? Kluczem jest typ mąki. Jeśli do jego przygotowania wybierzesz mąkę ze sporą ilością glutenu (typ 650, 720), ciasto wyjdzie cienkie i kruche. Mąka o niższym typie sprawi, że ciasto wyrośnie idealnie puszyste, a później zachwyci lekkością smaku. Niezależnie od wyboru mąki, nim przystąpimy do przygotowywania ciasta, należy ją przesiać.
Co zrobić, by spód pizzy nie był twardy? Jeżeli podczas wyrabiania ciasta przesadzicie z ilością mąki, ciasto zrobi się twarde. Można spróbować rozrzedzić je poprzez dodanie 1-2 łyżek oliwy z oliwek lub oleju. Ewentualnie można dodać do niego odrobinę wody.
Zobacz również:
Przepis na ciasto do domowej pizzy
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (poj. 250 ml),
- 50 g świeżych drożdży,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 szklanka letniej wody.
Sposób przygotowania:
- W połowie szklanki wody rozpuść drożdże, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Całość wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej i rozczyn z drożdży. Dolej pozostałą wodę i zacznij dokładnie wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni (jeśli tak się dzieje, należy podsypać je odrobiną mąki).
- Ciasto wyrobione? Zakryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
- Gdy będzie już gotowe, należy je rozciągnąć na blaszkę.
- Następnie rozprowadź po nim sos pomidorowy, ser i inne, ulubione dodatki.
- Piecz w piekarniku w temperaturze minimum 250 stopni przez ok. 10 minut.
Zobacz też: