Tak zrobisz idealne, domowe ciasto na pizzę. Sekret tkwi w jednym składniku

Smaczny pomysł na szybki obiad? Na liście z pewnością powinna się znaleźć pizza. Będzie pyszna i puszysta, jeśli uda nam się przygotować perfekcyjne ciasto. Oto prosty przepis na domowe ciasto. Aby wyszło idealnie, wystarczy przestrzegać jednej wskazówki.

Pizza będzie smakowała jak we włoskiej trattori. Tak przygotujesz idealne ciasto
Pizza będzie smakowała jak we włoskiej trattori. Tak przygotujesz idealne ciasto123RF/PICSEL

Pizza niczym z włoskiej trattorii? To możliwe. Sekret tkwi w idealnym cieście. Jak sprawić, by było odpowiednio puszyste? Kluczem jest typ mąki. Jeśli do jego przygotowania wybierzesz mąkę ze sporą ilością glutenu (typ 650, 720), ciasto wyjdzie cienkie i kruche. Mąka o niższym typie sprawi, że ciasto wyrośnie idealnie puszyste, a później zachwyci lekkością smaku. Niezależnie od wyboru mąki, nim przystąpimy do przygotowywania ciasta, należy ją przesiać.

Co zrobić, by spód pizzy nie był twardy? Jeżeli podczas wyrabiania ciasta przesadzicie z ilością mąki, ciasto zrobi się twarde. Można spróbować rozrzedzić je poprzez dodanie 1-2 łyżek oliwy z oliwek lub oleju. Ewentualnie można dodać do niego odrobinę wody.

Przepis na ciasto do domowej pizzy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (poj. 250 ml),
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka letniej wody.

Sposób przygotowania:

  1. W połowie szklanki wody rozpuść drożdże, dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Całość wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej i rozczyn z drożdży. Dolej pozostałą wodę i zacznij dokładnie wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni (jeśli tak się dzieje, należy podsypać je odrobiną mąki).
  3. Ciasto wyrobione? Zakryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
  4. Gdy będzie już gotowe, należy je rozciągnąć na blaszkę.
  5. Następnie rozprowadź po nim sos pomidorowy, ser i inne, ulubione dodatki.
  6. Piecz w piekarniku w temperaturze minimum 250 stopni przez ok. 10 minut.
Goście będą zachwyceni takim poczęstunkiem. Pizza to przepis na szybki i smaczny obiad
Goście będą zachwyceni takim poczęstunkiem. Pizza to przepis na szybki i smaczny obiad123RF/PICSEL

Zobacz też:

„Ewa gotuje”: Pizza zawijanaPolsat