Ten sos z dodatkiem kurkumy wzmacnia odporność jak mało co. Idealny do obiadu

InteriaKobieta Redakcja

Kurkuma to przyprawa świetnie nadająca się do dań mięsnych, ale również tych wegańskich
Kurkuma to przyprawa świetnie nadająca się do dań mięsnych, ale również tych wegańskich123RF/PICSEL

Dlaczego warto dodawać kurkumę do potraw?

  • silnym przeciwutleniaczem
  • środkiem przeciwzapalnym, antybakteryjnym, przeciwwirusowym
  • produktem wspierającym układ trawienny, nerwowy i odpornościowy

Zobacz również:

Jak wykorzystać kurkumę w kuchni?

Porcja kremowego curry z kawałkami mięsa i posypką z ziół, podana obok białego ryżu na talerzu.
Kurkuma jesienią działa jak tarcza na odporność. Dodaj ją do obiadu i zobacz różnicę123RF/PICSEL

Jak zrobić sos z kurkumą do obiadu?

Składniki

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • około 500 ml bulionu warzywnego
  • sok świeżo wyciśnięty z cytryny – 2 łyżki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  1. Masło rozpuścić w rondelku, dodać kurkumę i mąkę. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek.
  2. Podgrzewać kilka minut na wielkiej mocy palnika, mieszając.
  3. Następnie wlać bulion i ciągle mieszając dodać sok z cytryny, sól oraz pieprz.
  4. Po doprowadzeniu do wrzenia zdjąć z ognia, podawać do dań mięsnych i rybnych.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 145: Bartłomiej TopaINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?